Foto/Tuzla: Započeo međunarodni simpozij ‘Genocid nad Bošnjacima u Srebrenici – egzil, genocid i migracije’

Povodom obilježavanja 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, u petak je na Univerzitetu u Tuzli upriličen Međunarodni simpozij o strateškim i društvenim istraživanjima na temu „Genocid nad Bošnjacima u Srebrenici – egzil, genocid i migracije“. Organizatori ovog izuzetno značajnog događaju, kojem prisustvuje i premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, su Univerzitet društvenih nauka iz Ankare, Institut za društvena istraživanja i strateška planiranja iz Istanbula (ISSAOR), u saradnji sa Univerzitetom u Tuzli i Institutom za lingvističku bosnistiku Bosne i Hercegovine.

Premijer Halilagić ponovno je istaknuo značaj istraživanja i prezentacije društvenih činjenica u vezi sa genocidom u Srebrenici, onome što mu je prethodilo, ali i refleksijama i posljedicama koje se i danas osjećaju.

„Vlada Tuzlanskog kantona je senzibilna za sve što se odnosi na Srebrenicu, a ta osjetljivost posebno je izražena za pitanja u vezi sa genocidom nad Bošnjacima zaštićene UN zone Srebrenica brojni su oblici podrške, a kao jedan od posljednih istaknut ću započeti projekat snimanja usmene historije pod nazivom „Priče za budućnost“ kojeg realizira Memorijalni centar u Potočarima, a kojeg sa oko 80.000 KM finansira Vlada Tuzlanskog kantona. Ovaj projekat je nastavak snimanja ličnih priča preživjelih svjedoka genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici. Iznimno je važno da svjedočenja preživjelih, kojih je nažalost zbog njihove starosti i neminovnog umiranja sve manje, budu dokumentirana, pohranjena i dostupna domaćim i svjetskim istraživačima koji istražuju genocid počinjen u Srebrenici. Zahvalni smo ekipi mladih stručnjaka koji neumorno rade na čuvanju i širenju istine, to je trajni zalog generacijama koje dolaze. U tom svjetlu zahvalni smo i svim ostalim naučnicima, stručnjacima, ali i drugim entuzijastima koji istražuju, pohranjuju i prezentiraju istinu i činjenice o genocidu“, rekao je premijer Halialgić te se svim učesnicima Konferencije zahvalio se na učešću na konferenciji, zaželio im dobrodošlicu u Tuzlanski kanton i zaželio da konferencija poluči naučni i svaki drugi uspjeh, da bude odgovor na konstantno negiranje i minoriziranje naučno dokazanih činjenica u vezi sa genocidom u Srebrenici.

Također, u tom svjetlu Vlada radi i na pripremi Sporazuma o saradnji između Vlade Tuzlanskog kantona i Općine Srebrenica, a kako bi se potvrdio zajednički interes o uspostavi stalne saradnje i razmjene, koja unapređuju veze između naših građana u svim sferama: društvenog, privrednog, kulturnog, sportskog i ekonomskog života.

„Time ćemo uporedo sa podrškom koju pružamo gajenju kulture sjećanja, pružiti i dodatnu podršku održivom povratku izbjeglih i raseljenih osoba sa ovog područja“, kazao je premijer Halilagić.

Na konferenciji učestvuju naučni radnici i stručnjaci iz Bosne i Hercegovine, Turske, Sjeverne Makedonije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država. Planirano je da danas uz otvorenje bude prezentirano i nekoliko naučnih radova u dva amfiteatra Univerziteta u Tuzli, a za sutra su planirane online prezentacije

Pokrovitelji naučnog simpozija, koji završava sutra, 8. jula, su član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i Vlada Tuzlanskog kantona.

(TIP)