Video/Mujkanović: Zbog pravih navijača se vrijedi boriti, naš jedini cilj je povratak u Premijer ligu BiH

Na stadionu Tušanj u Tuzli danas su predstavljeni predsjednik Upravnog odbora Fudbalskog kluba Sloboda Senad Mujkanović i dopredsjednik Dejan Pavić, koji su istakli kako je prioritetni cilj kluba povratak u Premijer ligu BiH.

– Sa funkcije predsjednika odstupio sam 2019. godine i ovo je moj drugi mandat. Znamo šta smo tada ostavili i znamo šta sada dočekujemo. Također, vrlo dobro znamo šta nas je to dočekalo i kakvu smo opoziciju imali. Želimo raditi i stremiti ka jednom cilju, a to je povratak u Premijer ligu BiH. Tuzla, Tuzlanski kanton, Sloboda to zaslužuju. Proteklih dana mnogo priča smo čuli, poziva na bojkot i rat… Pozivam sve ljude koji vole Slobodu da sjednemo i razgovaramo – poručio je Mujkanović.

Najavljeno je kako pripreme Slobode za novu sezonu počinju u ponedjeljak, 10. jula u 18.00 sati, a do tada će se znati ko će biti šef stručnog štaba.

– Imamo jako puno posla i ne želimo pominjati imena kandidata. Otprilike smo razgovore završili, imamo još jedan kontakt sutra i nakon toga ćemo donijeti odluku – rekao je Mujkanović koji je pozvao i na ujedinjenje navijačkih skupina i udruženja.

Dopredsjednik Pavić je predstavio dugoročan plan Upravnog odbora, a nakon povratka u Premijer ligu BiH, te je kazao kako je prema tom planu, cilj da se u sezoni 2024/2025. izbori i plasman u Evropu.


Video: SportIN televizija

Upravo je novi UO Slobode objavio plan rada za naredne dvije godine, a ciljevi za predstojeću sezonu su sljedeći:

– Saniranje nastale štete zbog ispadanja iz Premijer lige te vraćanje povjerenja članstva, navijača i građana Grada Tuzle, a i šire, u F.K. Sloboda te pripreme za takmičarsku sezonu, kako igračkog kadra, tako i Upravog odbora kluba.

– Slaganje temelja ekipe i odabir trenera, po mogućnosti stručne i adekvatne osobe iz Tuzle, prozivke igračkog kadra te pripreme tima za predstojeću sezonu.

– Odluke o odlasku na pripreme prvog tima kako bi se spremno dočelala predstojeća sezona.

– Borba za povratak u Premijer ligu BiH, a cilj je osvajanje lige kako bi se F.K. Sloboda vratio u Premijer ligu BiH u takmičarskoj sezoni 2023./2024..

– Podizanje kvalitete ekipe sa vrlo ograničenim finansijskim mogućnostima bez enormnog podizanja troškova plata prvog tima.

– Pravila ponašanja za sve igrače postavljena u svlačionici,  a također i pravila ponašanja za sve trenere i roditelje djece iz omladinskog pogona.

– U idućem periodu uvesti video analizu za juniore, kadete i pionire te omogućiti trenerima na ukazivanje na individualne nedostatke igrača.

– Zajednički sastanak sa budućom proširenom Skupštinom kluba i predstavnicima Grada Tuzla (i/ili gradskog vijeća) o dobijanju informacija i upoznavanje Gradske uprave/predstavnika vijeća o stanju u klubu te izvještaj o narednim planovima članova Uprave i Grada TUzla vezano za podršku prema klubu, kao i upoznavanje sa ovim dosadašnjim sponzorima i prijateljima kluba koji su ostala podrška F.K. Sloboda.

– Uvođenje novog načina rada i ophođenja prema klubu i svim navijačima, članovima i prijateljima kluba.

– Pokušati ujediniti udruženja u što manji, ali efikasniji broj istih, kako bi bili što funkcionalniji.

– Oformiti akademiju i skautsku službu te maksimalno ojačati omladinski pogon i potpisivanje stipendijskih ugovora sa svim igračima iz omladinskog pogona (kadeti i juniori), izrada plana rada omladinskog pogona za naredne četiri godine te planiranja potencijalnih igrača za prvi tim i forisranje istih.

– Evidencija i reevidencija članstva u klubu i pozivanje građana na masovna učlanjenja.

– Pronalazak novih sponozra kluba te privlačenje novih investitora, donatora i prijatelja koji bi bili spremni pomoći kroz adekvatno reklamiranje preko kluba F.K. Sloboda.

– Konstantni razgovori sa Gradskom upravom o renoviranju prostorija stadiona, natkrivanje tribina i izgradnju novih prostorija za trenažni proces (teretana, sauna, bazeni itd).

Kada je u pitanju sezona 2024./2025., ciljevi UO Slobode su sljedeći:

 Identnični ciljevi kao u sezoni 23./24., i kada se klub dovede do Premijer lige BiH onda za cilj postaviti minimalno drugo mjesto na tabeli i donošenje trofeja u Tuzlu te igranje kvalifikacija Konferencijske lige.

– Raditi na saniranju dugova, sudskih procesa, izbjeći dodatna zaduženja i opterećenje kluba, poticanje raskida ugovora sa igračima koji svojom kvalitetom ne zaslužuju mjesto u F.K. Sloboda kako bi se oslobodilo mjesto novim potencijalnim igračima, a spriječili bespotrebni troškovi.

– Dodatno unapređenje omladinskog pogona i dalje iskorištavanje naših omladinaca za prvi tim te vezivanje ugovorima i ugovoranje transfera igrača koji svojim odšteta mogu osigurati finansijsku stabilnost klubu, pod uslovom da njihov odlazak ne bi utjecao na kvalitet i konkurentnost prvog tima.

– Uvođenje novih tehnologija u trenažnom procesu na bazi video zapisa, GPS sistema prvog tima, juniora i kadeta te instatscout programa.

– Proširenje saradnje sa investitorima i sponzorima.

U sezoni 2025./2026., ciljevi su sljedeći:

– Ponovna igra u Premijer ligi BiH na vrhu tabele i postavljanje za cilj osvajanje Premijer lige te izlazak u Evropu.

– Privući dodatne navijače na tribine, pogotovo omladinu i roditelje sa djecom.

– Sanirati stare dugove i reducirati dodatna zaduženja kroz olakšanje pristupa novih investitora i sponzora F.K. Sloboda te reklamiranje istih kroz utakmice i ostale mogućnosti koje budu na raspolaganju.

– Unapređenje omladinskog pogona i dalje iskorištavanje naših omladinaca za prvi tim te vezivanje ugovorima i ugovoranje transfera igrača koji svojim odštetama mogu osigurati finansijsku stabilnost kluba, pod uslovom da njihov odlazak ne bi uticao na kvalitet i konkurentnog prvog tima.

– Konstantno unapređenje rada kluba i uvođenje novih standarda, novih načina poslovanja i ophođenja prema klubu.

(TIP/Izvor: Fena)