Imenovanje sudije Ustavnog suda će sačekati?

U pauzi  vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, predsjedavajuća Mirjana Marinković Lepić pozvala je članove na sastanak Kolegija Doma. Prethodno, prije pauze je kazala na sjednici da treba zasebno da se sastane parlametarna Komisija za izbor i imenovanja, a nešto kasnije je na sastanak te komisije pozvao članove i dopredsjedavajući Doma Mladen Bošković.

Ova komisija je aktuelna na današnjoj sjednici zbog njene nedležnosti za predlaganje kandidata za imenovanje sudije iz Federacije za Ustavni sud Bosne i Hercegovine i eventualnog predlaganja Arnela Isaka za dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma umjesto Edine Gabele.

Pauza je u toku, a prema zvaničnoj ranijoj najavi, nakon vanredne sjednice, danas treba da bude održana još jedna, treća redovna u aktuelnom mandatu Doma.

Na prethodno održanoj vanrednoj sjednici potvrđeni su mandati nekolicini zastupnika imenovnih umjesto dosadašnjih, koji su u međuvremenu preuzeli druge funkcije u izršnoj vlasti ili u diplomatiji.

Novoimenovani članovi Doma su Dajana Maros, Marko Cvitanović, Goran Opsenica, Fuad Abaspahić, Marko Saraf i Ajla Pepić Milišić.

Oni su položili zakletvu i potpisali izjave o preuzimanju mandata.

U najavljenom dnevnom redu, među ostalim temama je i set energetskih zakona za koje je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić ranije izjavio da su dio reformske legislative izuzetno značajne za budućnost cijelog energetskog sektora Federacije BiH.

Zaštita građana kao krajnjih kupaca, bolja uređenost energetskog sektora, usklađivanje s legislativom Evropske unije, povećanje sigurnosti snabdijevanja energijom, samo su neke od ključnih prednosti koje donosi ta legislativa, naglasio je ministar.

Sjednica istovjetnog predloženog dnevnog reda bila je prvobitno sazvana za 21. juni, ali je otkazana uz obrazloženje da Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine nije do tada dodijelila zamjenske mandate pojedinim zastupnicima izabranim na neku od pozicija u izvršnoj vlasti u kantonima.

U međuvremenu, 26. juna zasjedao je Dom naroda i povukao iz najave njegovog dnevnog reda energetske zakone obrazlažući da o njima prvo treba da se izjasni Predstavnički dom.

Za današnje zasjedanje, osim ovih zakona, najavljene su i brojne druge teme. Da li će biti otvoreno i pitanje izbora sudije iz Federacije BiH za Ustavni sud Bosne i Hercegovine, zavisi od rada parlamentarne Komisije za izbor i imenovanja, rečeno je ranije Feni iz kabineta predsjedavajuće Doma Mirjane Marinković Lepić.

(TIP/Izvor: Fena)