Podržan prijedlog izmjena Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas je jednoglasno podržao  Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, koji su predložili poslanici Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš.

Jedan od predlagača zakona Milan Dunović je tokom diskusije kazao da je suština predloženog zakona spuštanje stepena invaliditeta za izdavanje znaka pristupačnosti sa dosadašnjih 100 posto, na 80 posto i “na jedan način ukidanja diskriminacije osoba sa invaliditetom u odnosu na takve osobe u susjednim državama i u državama EU, gdje je uglavnom taj procenat 80 posto, nekada i niži”.

– Nikada nije 100 posto kao što je u trenutnom zakonu u BiH – kazao je Dunović.

Poslanici su uz ovaj zakon usvojili i zaključak koji je predložila nadležna Komisija, a kojim se Ministarstvu komunikacija i prometa BiH nalaže da, u roku od 30 dana, u skladu s članom 29. stav (5) ovog Zakona, donese izmjenu Pravilnika kojim se propisuje način obilježavanja vozila iz člana 29. st. (2) i (3) ovog Zakona.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, je zbog nedostatka entitetske većine prilikom glasanja upućeno Kolegiju na usaglašavanje.

Predloženim zakonom olakšava se prijem u službu, pojednostavljuju procesi upravljanja karijerom profesionalnih vojnih osoba i na taj način pomaže bolja kadrovska popunjenost.

Predložene izmjene i dopune ovog zakona fokusirane su na redefiniranje pojma obuke za prijem u službu, omogućavanje trajanja javnog oglasa za prijem vojnika u OS BiH tokom cijele godine, kao i na pomjeranje starosne granice vojnika i podoficira u postupku prijema u čin podoficira ili oficira do navršenih 40 godina života u trenutku potpisivanja ugovora.

Predstavnički dom je podržao principe Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH, koji su predložili poslanici Predrag Kojović, Sabina Ćudić i Aida Baručija.

Predloženi zakon predviđa da, nakon isteka porođajnog odsustva, žena sa djetetom najmanje do jedne godine života ima pravo da radi polovinu punog radnog vremena, a za blizance, treće i svako sljedeće dijete ima pravo da radi polovinu punog radnog vremena do navršene dvije godine života djeteta.

Također je definirano da ovo pravo može koristiti i zaposlenik – otac djeteta, ako žena za to vrijeme radi u punom radnom vremenu ili osoba koja se brine o djetetu u slučaju smrti oba roditelja, ukoliko roditelji napuste dijete ili ako nisu u stanju da se brinu o djetetu.

Danas je obustavljen zakonodavni postupak za Prijedlog zakona o moru, čiji su predlagači poslanici Amor Mašović, Denijal Tulumović, Edin Ramić, Midhat Čaušević, Nermin Mandra, Safet Kešo, Šemsudin Dedić, Šemsudin Mehmedović i Šerif Špago, kao i za Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH, koji je predložio poslanik Saša Magazinović.

Naime, poslanici po drugi put nisu prihvatili negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o predloženim zakonima, što u skladu s Poslovnikom podrazumijeva obustavljanje zakonodavnog postupka.

Na današnjoj sjednici podržani su principi Prijedloga zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija Bosne i Hercegovine „P.Z.E.I.“, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH je jednoglasno utvrdilo prijedlog ovog zakona, s oznakom EI kao potvrdom odgovarajuće usklađenosti s propisima Evropske unije u ovoj oblasti.

Ministar pravde BiH Davor Bunoza je kazao da je bilo potrebno napraviti 11 preporuka da bi ovaj zakon bio usklađen sa međunarodnim standardima, te da smatra da je ispunjeno svih 11.

Po njegovim riječima, prva značajna stvar jeste da je propisano osam temeljnih načela ovog zakona – načelo transparentnosti, otvorenosti, slobode pristupa informacijama, načelo otvorene vlasti, pravovremenosti, točnosti informacija, načelo jednakosti stranaka.

– Možda najbitnija novina u ovom zakonu, propisuje se proaktivna objava informacije, a što podrazumijeva da će se na internet portalima institucija morati objavljivati i ažurirati svi bitni podaci o samoj instituciji. Do sada ste te informacije morali tražiti na način da bi podnijeli zahtjev za pristup informacijama. Sada će svaka instutucija, pod prijetnjom sankcije, morati to objavljivati i ažurirati na svojim internet stranicama – naveo je, između ostalog, ministar Bunoza.

Poslanici su usvojili jedan broj izvještaja te dali saglasnost za ratifikaciju jednog međunarodnog sporazuma.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: Hazim Aljović)