Izjava zastupnika EP: Drski secesionista sistematski potkopava BiH

Ne možemo više dozvoljavati da drski secesionista i njegovi sljedbenici sistematski potkopavaju Bosnu i Hercegovinu, navodi se u zajedničkoj izjavi zastupnika Evropskog parlamenta objavljenoj u srijedu.

Predsjedavajući Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta David McAllister (EPP, Njemačka), stalni izvjestitelj za Bosnu i Hercegovinu Paulo Rangel (EPP, Portugal) i predsjedavajući Delegacije Parlamenta za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom Romeo Franz (Zeleni, Njemačka) izdali su danas zajedničko saopćenje.

– Najoštrije osuđujemo poteze Narodne skupštine Republike Srpske i usvajanje zakona o neizvršavanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, što predstavlja direktan napad na ustavni poredak BiH i eklatantno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma – navodi se.

Stoga pozdravljaju odluku Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu od 1. jula da poništi ove zakone, kao i izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koje daju relevantnim organima za provođenje zakona i pravosudnim organima instrumente za pravilno djelovanje u slučaju pokušaja da potkopa ustavni poredak zemlje.

– Također primamo na znanje izjavu visokog predstavnika na njegovoj pres konferenciji od 1. jula da „sve opcije ostaju na stolu – navodi se u izjavi evropskih zastupnika.

Nadalje, oni naglašavaju da je u svjetlu krajnje provokativnih reakcija predsjednika eniteta RS Milorada Dodika i drugih vodećih zvaničnika Republike Srpske na ove odluke, hitno potrebna dodatna akcija Evropske unije.

– Evropski parlament je više puta pozivao Vijeće da poduzme korak dalje od pukih izjava i preduzme konkretne, ciljane akcije protiv onih koji nastavljaju namjerno i sistematski podrivati ustavni i teritorijalni poredak Bosne i Hercegovine riječima i djelima. Krajnje je vrijeme da EU i njene države članice konačno uvedu ciljane sankcije Miloradu Dodiku – koji je već pod sankcijama SAD i Velike Britanije, ali i njegovim saradnicima, ako je potrebno na bilateralnom nivou. U pitanju je kredibilitet Evropske unije. S obzirom na težinu situacije u Bosni i Hercegovini, Evropska unija se ne može samo verbalno uskladiti s odlukama visokog predstavnika. Treba ga podržati konkretnim vlastitim inicijativama – naglašava se u zajedničkoj izjavi.

– Dana 16. decembra 2022. godine pozdravili smo odluku Evropskog vijeća da se Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidata kao značajan jednokratni poticaj na koji bi vlasti trebale brzo djelovati. Od tada smo vidjeli razvoj novog i pozitivnog zamaha. Nakon posljednjih izbora, svi preduslovi postoje da vlasti u zemlji nastave da razvijaju ovaj zamah, da hitno rade na 14 ključnih prioriteta i da istinski napreduju na putu integracije u EU. Ne možemo više dozvoliti da drski secesionista i njegovi sljedbenici, uključujući i entitetski parlament, sistematski potkopavaju zemlju i njenu budućnost u Evropi i ugrožavaju mir i stabilnost. Dugujemo to Bosni i Hercegovini, njenim građanima, regionu i nama samima – zaključuju evropski parlamentarci u zajedničkoj izjavi.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: DOSSMAN/EP)