Foto: Bećirović u Londonu: Jačanje Oružanih snaga BiH je najbolji odgovor ekstremistima

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je sa ministrom Oružanih snaga UK Džejmsom Hipijem (James Heappey) tokom radne posjete Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske. Dr. Bećirović i Hipi razgovarali su o sigurnosnoj krizi u Bosni i Hercegovini, izazvanoj protivustavnim djelovanjem organa bh. entiteta RS, koja prijeti da izazove nestabilnost u Bosni i Hercegovini, ali i cijeloj regiji Zapadnog Balkana.

Dr. Bećirović je naglasio da je pokušaj rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH direktan udar na mir, a dolazi nakon najave predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika da će entitetski organi pokušati razbiti međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu. Vrijeme je za konkretne korake u sankcioniranju rušitelja mira i sigurnosti. Međunarodna zajednica sada mora biti odlučna i ne dozvoliti da dođe do destabilizacije u Bosni i Hercegovini i regiji, istakao je dr. Bećirović tokom razgovora.

Ministar oružanih snaga Džejms Hipi poručio je da vlada UK neće ignorirati bilo kakvo narušavanje mira, sigurnosti i stabilnosti u Bosni i Hercegovini. UK ozbiljno razmatra ponovno sudjelovanje vojnika Ujedinjenog Kraljevstva u EUFOR misiji ALTHEA u Bosni i Hercegovini. Inače, UK je prva implementirala odluke posljednjeg samita NATO u Madridu, kojima je definirano da se sigurnost Bosne i Hercegovine inkorporira u sigurnost Alijanse.

Dr. Denis Bećirović se zahvalio na kontinuiranoj podršci Ujedinjenog Kraljevstva Oružanim snagama BiH, kao i drugim sigurnosnim i odbrambenim institucijama države Bosne i Hercegovine. Posebno je naglasio važnost nastavka jačanja odbrambenih kapaciteta Bosne i Hercegovine, modernizaciji Oružanih snaga BiH, kao i snaženje odbrane od kibernetičkih napada kroz uspostavljanje Centra za kibernetičku sigurnost u Bosni i Hercegovini.

Također, on je rekao da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti s podrškom Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH na polju vojne obuke, reforme odbrane, kontrole vatrenog oružja, te provođenju infrastrukturnih projekata. Iskazana je i podrška nastavku školovanja i obuke pripadnika Oružanih snaga BiH na britanskim vojnim akademijama i drugim odbrambenim institucijama.

(TIP)