Vlada FBiH odrekla se nabavke automobila za dva miliona KM, novac će usmjeriti za liječenje djece oboljele od cistične fibroze

Vlada FBiH donijela je, na prijedlog Kolegija i premijera Nermina Nikšića, odluku po kojoj se ove godine odriče nabavke vozila u iznosu od 2 miliona KM. Taj novac će preusmjeriti na liječenje djece oboljele od cistične fibroze.

Roditelji djece oboljele od cistične fibroze u Federaciji BiH protestvovali su prošlog mjeseca u Sarajevu, tražeći od vlasti tog bh. entiteta da njihovoj djeci osiguraju neophodni lijek.

Oni su tada od Vlade FBiH zatražili su da se omogući nabavka lijeka Kaftrio, koji se koristi za liječenje ove teške genetske bolesti. Godišnja terapija za jednog pacijenta košta 250.000 eura, dok oboljeli u RS lijek dobijaju besplatno. U FBiH roditelji mogu sami platiti lijek, ako su u mogućnosti.

U Federaciji BiH liječenje cistične fibroze je u nadležnosti deset kantona, a svaki kanton sačinjava poseban protokol za liječenje i donosi odluke o financiranju svih potrebnih lijekova. Prema postojećim podacima, u FBiH je registrirano 28 osoba oboljelih od cistične fibroze.

Ovo je možda i prvi put da se vlast odrekla luksuza i novih automobila kako bi novac bio usmjeren onima kojima zaista treba. A pacijenti oboljeli od cistične fibroze zaslužuju život dostojan čovjeka, što će im ovim potezom Vlade FBiH i premijera Nikšića biti i omogućeno.

Uz to, Vlada FBiH zadužila je Ministarstvo zdravstva da od naredne godine iznađe sistemsko rješenje kako bi lijek za cističnu fibrozu bio uvršten na A esencijalnu listu lijekova.

Cistična fibroza je genetska bolest koja pogađa mnoge organe u tijelu, posebno izazivajući probleme u plućima, crijevima, jetri i pankreasu. Kako godine prolaze, bolest napreduje.

Lijek Trikafta je prije dvije godine registriran u Evropi pod imenom Kaftrio. Prema Evropskoj medicinskoj agenciji (EMA), koristi se za liječenje pacijenata starijih od šest godina, a studije su pokazale da je efikasan u poboljšanju funkcije pluća.

(TIP)