Šabanović: Sve stoji zbog sudije Ustavnog suda BiH i još par nekih fotelja predstavnika Trojke

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Haris Šabanović izjavio je danas u Sarajevu kako je dobio informaciju da će u četvrtak biti održane dvije sjednice.

– Održat ćemo vanrednu sjednicu da imenujemo nedostajuće članove komisija i onda ćemo održati napokon treću sjednicu. To u biti nije treća, to je prva sjednica. Ove dvije uopšte nisu bile radne sjednice – naveo je Šabanović.

Smatra kako je to sramota, napominjući da je prošlo skoro godinu dana od izbora, a da nisu održali pravu sjednicu Parlamenta.

– Čekaju nas energetski zakoni, čeka nas masa toga što treba građanima, a sve stoji zbog par imenovanja i sve se svelo na par nekih fotelja kako da se poredaju. Sve stoji zbog toga. Sve drugo bi bilo uljepšavanje te priče. Poenta je da sve stoji zbog sudije Ustavnog suda BiH i još par nekih fotelja predstavnika Trojke – tvrdi Šabanović.

Naveo je da ima informaciju će za četvrtak u 10 sati biti zakazana vanredna sjednica Parlamenta, “kako bismo popunili te nedostajuće članove komisija”.

– Ne znam više ni poslovnički, ni po zakonu, ni po Ustavu, kako oni to misle raditi. Očito da im nekako to prolazi. Mislim da im je cilj da u četvrtak na sjednici završe tu priču, da će i Arnel Isak i Marin Vukoja biti imenovani u četvrtak – smatra Šabanović.

Kako je jučer potvrđeno Feni iz kabineta predsjedavajuće Doma Mirjane Marinković Lepić, sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH bit će održana u četvrtak, a set energetskih zakona i dalje je u predloženom dnevnom redu.

Sjednica istog predloženog dnevnog reda bila je, naime, prvobitno sazvana za 21. juni, ali je dan ranije otkazana uz obrazloženje da Centralna izborna komisija BiH nije do tada dodijelila zamjenske mandate pojedinim poslanicima izabranim na neku od pozicija u izvršnoj vlasti u kantonima.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: Amer Kajmović)