Najbolja rukometašica svijeta svih vremena Svetlana Ceca Kitić: ‘Ja sam neko ko je zaljubljen u Panonska jezera u Tuzli’

˝Ja sam neko ko je zaljubljen u Panonska jezera u Tuzli. Otkako su otvorena ja ne idem na more. Tu je i moja majka koja obožava Panoniku, tako da imam duplo zadovoljstvo. Tuzla ne voli prepotentne i umišljenje i raja te voli kada si normalna. Tuzla voli mene i ja volim Tuzlu. Mlađa kćerka je svoju ljubav našla ovdje u Tuzli. Što sam starija sve me više nešto vuče Tuzla, jer sam ja sa 15 godina otišla˝, kazala je za  N1 podcast, Tuzlanka Svetlana Ceca Kitić (63), najbolja rukometašica svijeta svih vremena i dodala: ˝Tuzla je grad gdje su ljudi vrlo srdačni i gostoljubljivi. Puno puta čujem komplimente na račun Tuzle. Vrlo sam ponosna˝.

Podsjećamo, u beogradskom Radničkom ostvarila je blistavu karijeru. Tri puta je osvajala naslov prvakinja Evrope, ima i trofej Kupa kupova Evrope s tim klubom.

S reprezentacijom bivše zajedničke države ima bronzu sa svjetskog prvenstva u Mađarskoj 1982. godine, kao i dvije medalje s olimpijskih igara, srebro iz Moskve 1980. godine, te zlato iz Los Angelesa 1984. godine. Najboljom rukometašicom svijeta svih vremena proglašena je 2010. godine.

Ceca Kitić igrala je za tri reprezentacije. Najprije za Jugoslaviju, a poslije raspada, za Srbiju, te za BiH. Jedno vrijeme obnašala je dužnost direktorice ženske Rukometne reprezentacije BiH.

(TIP)