Djevojka iz Srbije “prošla pakao” u Hrvatskoj: Ovo je njena ispovijest

Pakao. Tako je majka iz Beograda opisala kćerino kratko radno iskustvo na sezoni u Hrvatskoj, koje je završilo gađanjem njezine kćeri pepeljarom i sugestije policije, kojoj je došla prijaviti to i neisplatu plaće, da se vrati u Srbiju.

Iskustvo svoga djeteta objavila je u postu grupe “Žensko sam” na Twitteru, pročitalo ga je više od 140.000 ljudi, a taj je post odmah po objavljivanju postao viralan u zemljama nekadašnje Jugoslavije.

Vlasnik kaže kako najveći dio nije istina i da je on žrtva pokušaja ucjene. Na račun restorana stiže na stotine loših recenzija koje je potaknula majka, otvoreno pozivajući pratitelje da recenziraju konobu. Poslovni raskid prerastao je u pravi rat, a za sve je, čini se, kriva loša predsezona i posljedično pucanje živaca.

Jutarnji je razgovarao s akterima priče o kojoj bruji cijela regija, Anastasijom Isaković (20), gimnazijalkom koja je na sezoni u Hrvatskoj namjeravala zaraditi novac kako bi mogla studirati poljoprivredu, i vlasnikom konobe La Marinero, pomorcem, kapetanom Marinom Dedićem. Njihove su priče, očekivano, različite.

Anastasija kaže da je posao pronašla preko oglasa, da je gazdarica preko telefona bila vrlo ljubazna i kad je došla, 13. lipnja, prvi tjedan nije radila jer za nju još nije bila riješena radna dozvola. Kako su prolazili dani, priča za Jutarnji, a posla nije bilo, počele su trzavice među vlasnicima. Lošiji početak sezone od prethodnih i nedolazak njemačkih turista doveo je krčke ugostitelje, čini se, na rub živaca. Vlasnike Marinera svakako, prema Anastasijinoj priči jest. Zbog toga je počeo “pakao”, kako je njezin kratak boravak u Hrvatskoj opisala majka.

Anastasija kaže da joj je gazdarica pri dogovoru zvučala u redu, bila je ljubazna.

“Kad sam došla, malo su se prepirali s osobljem, ali nisam se u to miješala. Kako je prolazilo vrijeme i nije bilo posla, šef i šefica postajali su sve nervozniji i stalno su se međusobno svađali. Svađali su se i pred gostima, jedno drugome govorili kako bi trebalo raditi. Nas su krivili da ne radimo dobro pa nema gostiju. Jedan dan gazda je bio vrlo ljut, derao se cijeli dan na mene, govorio da sam nesposobna. Imao je vino u plastičnim flašama, recimo, pa je bio jako ljut jer ne znam gdje je. Pa nisam ni znala da ima vina u plastičnim bocama. Baš je vikao da ne znam svoj posao, bila sam mirna i pripisivala to ljutnji jer nema posla.

Žena koja radi u kuhinji cijeli dan je plakala, ali to nije bilo ništa čudno, plakali smo na smjenu, svaki dan netko. Sve što se tu događalo bilo je psihičko zlostavljanje. Ništa nije bilo dobro, lokal zbog nas propada…Kad sam došla, šefica mi je prvi dan rekla da bih trebala ‘ugraditi‘ sise, dva dana kasnije šef me pitao znam li hodati u štiklama. Kad sam rekla da znam, rekao je da će mi kupiti minić i štikle da u tome služim hranu. Na to sam rekla da nisam došla biti atrakcija i oblačiti se kao kurva samo da bi oni privukli goste, nego bi ih valjda trebala privući hrana. Naljutio se”, kazala je Anastasija.

“Glavni konobar”, nastavila je svoju ispovijest, “dao je otkaz jer se gazda stalno istresao na nas zbog manjka posla. Kulminiralo je kad sam jednu večer u 21:20 sati pitala gdje je večera, jer dogovorena su bila dva topla obroka, a zadnjih pet dana preskakali su večeru. Pitala sam što je to, počeli su vikati da kako se usudim u devet sati pitati za večeru, da na što to sliči, da što ako bude gužva, da imamo frižider ako smo gladni. Ipak je nešto napravila, ali su za večerom govorili da oni nemaju para da mi tako jedemo, da smo im minus… Šefica je u nekom trenutku rekla da mi nešto krijemo. Gazda me optuživao da se čujem s konobarom koji je otišao jer je pogledao tko me zove kad je zvonio. Počela je paranoja da kujemo zavjeru protiv njih, da želimo svi otići. Stalno su mi govorili – ako mi se ne sviđa da idem ća”.

“Iskreno, nije uopće bilo posla pa ni napojnica iako su pri dogovoru svima rekli da je promet odličan. Šefica nas je opet napala i tražila da joj kažem što je problem. Rekla sam joj da nas njih dvoje stalno uvlače u svoje svađe, a mi smo došli raditi i njihove bračne svađe nas ne zanimaju. Počela se derati da sam balavica i besramna, okrenula sam se i pogodila me pepeljara u kuk. Imam i modricu. U šoku sam, uz njezino deranje da se vratim u ‘pi**u materinu iz koje sam došla‘, psovala me, navlačila, vrištala da sam debil… Prepala sam se. Viša je od mene 15 centimetara, deblja 30 kilograma i starija 30 godina. Od jada sam se nasmijala i okrenula da odem, potrčala je za mnom, muž ju je uhvatio… Otišla sam se spakirati u apartman, kad je za mnom došao šef, vikao nek‘ izađem… Uz pomoć lokalaca pronašla sam sobu i otišla”, ispričala je za Jutarnji Anastasija.

Javila je majci što joj se dogodilo, ova je nazvala policiju, policajci su, rekla je, kad je rekla “Isaković” rekli “Visaković”, ona je ponovila prezime, oni opet svoje uz opasku “aha, V kao Vukovar”, prenosi N1.

Opširnije na portalu Jutarnji.hr.

(TIP)