State Department: Pojedince koji krše Dejtonski sporazum smatrat ćemo odgovornim

Portparol State Departmenta je naveo na Twitteru kako Sjedinjene Države podržavaju korištenje bonskih ovlasti kako bi se poštivao Dejtonski sporazum i Ustavni sud BiH.

„Pojedince koji se bave aktivnostima koje su u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom smatrat ćemo odgovornim za svoje postupke”, stoji u objavi Matthewa Millera, portparola State Departmenta.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt posegnuo je za bonskim ovlastima i poništio Zakon o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji entiteta Republika Srpska.

Schmidt je poništio i zakonske izmjene Narodne skupštine Republike Srpske prema kojim se neće objavljivati odluke visokog predstavnika u tom entitetu.

Također je odlučio izmijeniti Krivični zakon Bosne i Hercegovine, na način da će se radnje kojima se narušava ustavni poredak zemlje tretirati kao krivično djelo, a te izmjene će, kako je rekao Schmidt, osigurati pravni osnov za tužioce da poduzmu aktivnosti.

Profesor međunarodnog prava na Regent’s univerzitetu u Londonu Neven Anđelić za Glas Amerike ocijenio najnovije odluke Schmidta kao „relativno blage”.

„Međunarodna zajednica je rekla da toleriše mnoge stvari od različitih aktera i politčkih elita. Kada je došlo do kraja, reagiraju. Današnja reakcija se može činiti kao relativno blaga s obzirom na radikalne mjere, ali se najavljuju promjene krivičnog zakona. Možemo očekivati pravne akcije domaćeg tužilaštva ka akterima koji su do sada bili zaštićeni parlamentarnim imunitetima”, rekao je Anđelić.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Glas Amerike/Foto: Fena)