Foto: Održan još jedan protest ‘Srbija protiv nasilja’, ovaj put ispred Pinka

U Beogradu je održan deveti protest “Srbija protiv nasilja” na kome su građani šetali do prorežimske TV Pink jer smatraju da je rijaliti program koji se emituje na toj televiziji doprinio talasu nasilja u maju kada je u dva masovna napada ubijeno 19 ljudi, od čega devetero djece iz beogradske osnovne škole.

Vlasnik TV Pink Željko Mitrović je dan pred protest ispred zgrade svoje televizije razvio veliku zastavu Srbije, što je među dijelom javnosti shvaćeno tako da želi zaštititi ili sakriti zgradu od građana.

Opozicioni poslanik Srđan Milivojević je zato nekoliko sati prije protesta podnio prijavu policiji protiv vlasnika TV Pink Željka Mitrovića zbog, kako je naveo, kršenja Zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Srbije.

Milivojević je ukazao da zakon zabranjuje isticanje zastave Srbije “na način da je zastava izložena tako da dodiruje tlo ili tako što je izložena kao zavjesa ili draperija”.

Ocijenio je da način na koji je postavljena zastava Srbije na zgradi TV Pink “vrijeđa dostojanstvo Srbije, patriotska osjećanja građana i izražava se grubo nepoštovanje obilježja Srbije”.

Mitrović je nekoliko sati kasnije, prije nego što su građani došli pred njegovu televiziju, premjestio položaj zastave tako da je ona izgledala kao nadstrešnica.

Građani su uzvikivali “robija” i “Željko, lopove”.

Na protestu je rečeno da “rijalitija neće biti” jer je “dosta bilo igranja sa životima djece i njihovom budućnošću”.

Glumica Bojana Novaković rekla je na početku protesta da je nasilje kada se laže u Narodnoj skupštini, a da nasilje nije kada se povisi ton da bi se te laži demantovale.

Dodala je da je nasilje normalizacija agresije prema djeci, ženama i slabijima, i istakla da nasilan nije samo “onaj ko ih ubije, već sistem koji tim ženama i djeci ne pruža zaštitu“.

Novaković je naglasila da je nasilje promocija silovatelja u medijima i kada ljudi u institucijama prave zakone u kojima piše ko smije koga da voli.

Dodala je da nasilje nije kada se taj bijes građana kanališe u protest, već da je to odbrana ljudskih prava i kolektivna njega.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija)