Juni je zakazao, ali juli i august neće: Stižu nam vreline

Meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) Bakir Krajinović kazao je za Avaz kako je samo jedna sedmica juna bila s iznadprosječnim temperaturama. Međutim, juli i august prema dosadašnjim sezonskim prognozama, trebala biti toplija od prosječnih vrijednosti.

– Posebno je to izraženo na sjeveru naše zemlje, gdje se očekuju pozitivna odstupanja od tri do četiri Celzijeva stepena, a u centralnim i južnim dijelovima od jednog do dva stepena iznad prosjeka, tako da ova dva mjeseca očekujemo da budu nešto toplija u odnosu na one uobičajene vrijednosti. To ne znači da neće biti prodora hladnijih zračnih masa, odnosno kraćih perioda s vrijednostima temperatura kao što sada imamo, ali više informacija o tome bit će dostupno kroz kratkoročne prognoze, istakao je Krajinović.

Prognoza za naredne dane

ponedjeljak će preovladavati sunčano uz umjerenu naoblaku. U jutarnjim satima po kotlinama u centralnim i istočnim područjima će biti magle i niske oblačnosti. U poslijepodnevnim satima lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom se očekuju na području Krajine, centralnim i sjevernim područjima Bosne. Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 17°C, na jugu zemlje do 21°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 31°C.

utorak u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini većinom mala do umjerena naoblaka. Širom zemlje se očekuju lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Bez padavina na jugu. Vjetar slab, u Bosni sjevernog smjera, a u Hercegovini jugo.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 18°C, na jugu zemlje do 22°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 29°C, na jugu zemlje do 33°C.

srijedu u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini sunčano prije podne. Od sredine dana prema večernjim satima širom zemlje su mogući lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 29°C, na jugu zemlje do 32°C.

četvrtak u Bosni umjereno do pretežno oblačno i dalje nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. U Hercegovini sunčanije uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 19°C, na jugu zemlje do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 30°C, na jugu zemlje do 33°C.

(TIP/Foto: Panonika/FB)