U Banovićima potpisani ugovori sa stipendistima

Osamdeset tri učenika (srednjoškolca) iz Banovića dobili su stipendije Vlade Tuzlanskog kantona, odnosno Ministarstva za boračka pitanja TK za školsku 2022./2023. godinu. Radi se učenicima koji dolaze iz reda boračke populacije, a koji su ostvarili pravo na stipendiju po raspisanom javnom pozivu Ministarstva. Visina stipendije je 900,00 konvertibilnih maraka i ista se isplaćuje za 9 mjeseci školske godine (100,00 KM mjesečno). Potpisivanja ugovora sa stipendistima upriličeno je u sali BKC-a, a ugovore je s korisnicima stipendija potpisala ministrica za boračka pitanja u Vladi TK Senada Dizdarević. Svečanosti je prisustvovao i općinski načelnik dr. Bego Gutić te predstavanici Službe za opću upravu, BIZ i socijalna pitanja općine Banovići.

Prema riječima ministrice Dizdarević, prva rata učenicima će se isplatiti u mjesecu julu, što će biti jedan vid provjere ispravnosti računa i kompletne dokumentacije, nakon čega će u avgustu biti isplaćeni cijeli iznos za preostalih 8 mjeseci. Svim dobitnicima stipendija zaželjela je puno uspjeha u daljnjem školovanju i da budu ponosni ljudi kako su to bili njihovi roditelji u periodu 92-95. godina, kada su se borili za svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Načelnik Gutić zahvalio se Vladi TK koja je izdvojila značajna finansijska sredstva za stipendiranje učenika, te istakao da je ovo rekordan broj korisnika boračke stipendije iz Banovića na čemu je posabnu zahvalnost uputio ministici Senadi Dizdarević. Učenicima je zaželio uspjeh u školovanju i radu i da se olovkom i znanjem nastave boriti za svoju domovinu.

(TIP)