Dodik: Nećemo prihvatiti nijednu Schmidtovu odluku

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da neće prihvatiti nijednu odluku visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, koga je nazvao “lažnim visokim predstavnikom”.

“Baš danas kad Srbi obilježavaju veliko stradanje, Schmidt je najavio konferenciju za novinare da kao donese neku odluku”, naveo je Dodik u Bratuncu, gdje je obilježena 31 godina od stradanja Srba u srednjem Podrinju i Birču.

On je ponovio da “neće prihvatiti nikakve kazne”.

“Tu smo zato što moramo i jer je tako rekao međunarodni mirovni ugovor. Nismo tu da nas neki Švabo, koji nema legitimitet, maltretira godinama”, rekao je Dodik.

Dodao je da RS ima pravo na imovinu i na slobodu, svidjelo se to nekome ili ne, kao i da on ne zagovara nikakve sukobe niti će sukoba biti.

“Republika Srpska ima međunarodne prijatelje, više nego ikada do sada, ali i iste neprijatelje koje je imala do sada. To su američki i britanski ambasador u BiH. Ovdje se to mora znati. Republika Srpska će poštovati međunarodni sporazum koliko bude poštovan od drugih”, naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, stranci i Sarajevo pripremaju završnu fazu oduzimanja imovine Republici Srpskoj, dodavši da “ako nema imovine, nema ni Republike Srpske”.

“Mi znamo kako ćemo je odbraniti. Nikakve odluke nećemo prihvatiti, ni Ustavnog suda ni neimenovanog visokog predstavnika”, zaključio je predsjednik RS.

Visoki predstavnik najavio je da će se danas obratiti javnosti.

U najavi obraćanja nije navedeno o čemu će govoriti, ali je visoki predstavnik juče najavio donošenje odluka nakon što je Narodna skupština Republike Srpske usvojila Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji tog bh. entiteta.

“Ovo je ozbiljan napad, ali mogu reći, budite spremni, biće i ozbiljna reakcija”, kazao je Schmidt.

(TIP/Izvor: Beta)