Zamjenik gradonačelnika Helsinkija uhvaćen kako ispisuje grafite

Paavo Arhinmäki, zamjenik gradonačelnika Helsinkija i bivši član parlamenta, uhvaćen je kako sprejom ispisuje grafite u željezničkom tunelu prošlog vikenda.

Arhinmäki se ispričao u objavi na Facebooku, ali se i dalje suočava s mogućim pravnim postupkom i pozivima da podnese ostavku i plati štetu.

– Zainteresirao sam se za grafite kao dijete, kao i gotovo svi dječaci mojih godina u Pasili. Uostalom, Pasila je bila kolijevka finskih grafita, postojao je željeznički tunel gdje ste išli vidjeti slike za vrijeme odmora i nakon škole – rekao je Arhinmäki.

– Sada kada u Helsinkiju već 15 godina postoje licencirani zidovi s grafitima, posjećivao sam ih sa svojim starim prijateljima iz djetinjstva kako bih nasumično slikao po njima – kazao je.

Arhinmäki je naveo da postoji “mnogo” mjesta u glavnom gradu Finske na kojima grafiti nisu službeno dopušteni, ali je ustvrdio da to “nikome zapravo i ne smeta”.

Političar je, donekle pokušavajući opravdati svoje postupke, tvrdio da su on i neki prijatelji udarili u tunel teretne željezničke pruge na kojoj se nalaze druge slike koje su “stare godinama” i koju posjećuju “jedva koji teretni vlakovi”.

Ekipa je završila s bojanjem i čišćenjem limenki s bojom kad su čuli stražare kako viču da “nije vrijedno pokušaja bijega”, rekao je političar.

– Čuvari su nas uhvatili bez problema. Razgovarali smo s njima dok smo čekali policiju da dođe i uzme naše podatke – rekao je.

(TIP/Izvor: Fena)