NSRS: Usvojen Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u RS-u

Poslanici u Narodnoj skupštini RS-a usvojili su Zakon o neprimjenjivaju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na području ovog entiteta. Kako je rečeno u Banjaluci, odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine su duži niz godina izvor političke nestabilnosti. Najavljeno je da će u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine biti upućen prijedlog nvog zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, koji će definisati sastav suda bez stranih sudija.

Predlagači Zakona o neprimjenjivaju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kažu da je Sud izgubio kredibilitet i ugled, te da i sam krši Ustav, što ne bi smio. Prema riječima Milorada Dodika, u planu su i druge mjere, a osvrnuo se i na sastav suda, posebno apostrofirajući sudiju iz Albanije.

“Vjerovatno sljedeća od mjera je zabrana djelovanja SIPA-e, Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine na teritoriji RS-a jer oni nisu ustavno konstituisani. Bez obzira na to što su pribavili praksu od nekih 10-15 godina, oni još uvijek nisu uspjeli pribaviti ustavni osnov. Šta hoćete? Da nam sa Paravlić i Ćemanom i tri sudije, od kojih je jedan šiptar, šta god mislio – baš me briga. Ne treba da objašnjavam šta znači za Srbe u ovakvim konstalacijama i Kosova i svega drugoga da dođe neko iz Albanije, Šiptar, da kaže šta je pravo”, rekao je Dodik.

Kako je rekao dodonošenja novog zakona o Ustavnom sudu BiH na teritoriji RS-a biće primijenjivan ovaj zakon, a ko se ogluši čekaju ga velike kazne.

„Vidio sam ovdje zaključak koji kaže da će se donijeti izmjena Krivičnog zakona u kojoj će se predvidjeti kazna od jedne godine zatvora bez olakšavajućih okolnosti za svakog onog ko prekrši ovaj zakon“, istakao je Dodik.

Predstavnici opozicionih partija ne spore tvrdnje kada je riječ o radu Ustavnog suda, ali podsjećaju da zakoni i odluke koje je donosila Skupština nikada nisu sprovedeni do  kraja, te da postoji mogućnost blokade i ovog zakona.

„Ovaj zakon će otići na Ustavni sud jer će neko od klubova u Vijeću naroda RS-a pokrenuti, s intencijom da su u pitanju Bošnjaci, potegnuti vitalni interes i staviti veto. U konačnici, o njemu će raspravljati i Ustavni sud Bosne i Hercegovine“, poručio je Vukota Govedarica, predsjednik Kluba SDS-a u NSRS-u.

Velika polemika se vodila i o stranačkoj pripadnosti sudija Ustavnog suda BiH. Zbog povezivanja dvoje sudija sa SDA reagovao je i Ramiz Salkić koji je spomenuo slučajeve sudija koji su bili članovi SNSD-a, te pozvao Tužilaštvo da reaguje.

„Koristim ovu govornicu da pozovem Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i nadležne agencije da poduzmu korake protiv onih koji svjesno idu na rušenje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, ugrožavajući time mir i stabilnost“, poručio je Salkić.

Zakon o neprimjenjivaju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine trebao bi da stupi na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku. Lica koja su dužna da postupaju po njegovim odredbama, biće izuzeta od krivične odgovornosti propisane krivičnim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine.

(TIP/Izvor: federalna.ba)