– Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) danas je izvela bezobziran napad na Daytonski mirovni sporazum i njime uspostavljen Ustav Bosne i Hercegovine. Nikakva politička retorika ili dezinformacije ne mogu promijeniti osnovnu činjenicu jasno navedenu u Članu III (3) Daytonskog ustava da RS mora u potpunosti poštovati odluke institucija Bosne i Hercegovine, što uključuje konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH. Republika Srpska ne može jednostrano poništiti ovu obavezu, niti može zakonski ignorisati presude Ustavnog suda – naveli su iz Ambasade SAD-a.

Dalje dodaju da, “kako su i ranije govorili, Srbi su sastavni dio multietničke BiH i imaju ključnu ulogu u kreiranju institucija u zemlji i određivanju njene budućnosti”, prenosi Faktor.ba.

– To je sadržano u Daytonskom mirovnom sporazumu. Ukoliko gospodin Dodik sprečava NSRS da imenuje dvoje sudija u Ustavni sud BiH, onda će Sud donositi odluke bez učešća dvoje sudija imenovanih od strane RS. Zbog aktivnosti gospodina Dodika, stanovnicima Republike Srpske bit će uskraćen glas u jednoj državnoj instituciji predviđenoj Daytonskim mirovnim sporazumom. To je besmisleno i neodgovorno, ali je svakako u skladu sa ostalim nastojanjima gospodina Dodika da građane Republike Srpske liši osnovnih prava koja se odnose na slobodu medija, govora i okupljanja – dodaju u saopćenju.

Navode i da će Dodik “bez sumnje ponoviti svoje banalne i pogrešne tvrdnje da su Ustavni sud i njegove odluke neligitimne, anti-srpske, ili protiv Republike Srpske jer u Sudu nema dvojice sudija imenovanih od strane RS”.

– To je očigledno licemjerno imajući u vidu njegovo odbijanje da odobri imenovanja. U tom kontekstu, ako su nečije aktivnosti protiv Republike Srpske ili protiv Srba, onda su to aktivnosti gospodina Dodika. Rukovodstvo NSRS suodgovorno je jer je omogućilo neustavne i anti-Daytonske napade gospodina Dodika na Ustavni sud BiH.

Sjedinjene Države snažno podržavaju teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karater Bosne i Hercegovine i nastavit će insistirati na odgovornosti pojedinaca koji poduzimaju aktivnosti suprotne Daytonskom sporazumu – zaključuje se u saopćenju.

(TIP)