Srebreničanin se nakon 32 godine boravka u Švedskoj vratio u rodni grad

Srebreničanin Midhat Latifović nedavno se vratio iz Švedske u svoju Srebrenicu. U toj je zemlji boravio od 1992. godine i tamo je posjedovao taxi firmu. Ipak, kako je kazao za Fenu, jedva je čekao da dočeka penziju kako bi se vratio u svoj grad.

– Petnaest dana nakon što sam ostvario pravo na penziju odmah sam se vratio u Srebrenicu, ovdje sam svoj na svome. U Švedskoj sam zaradio penziju, ali odlučio sam se vratiti u Srebrenicu jer je ovo moj grad i ovdje se najljepše osjećam. Imao sam u Švedskoj sve uslove za život, ipak sam se odlučio za povratak u Srebrenicu – kazao je Latifović.

Prije rata je igrao fudbal i radio kao fotograf, a ljubav prema fotografiji naslijedio je od svojih roditelja.

– Godinama sam igrao fudbal i bio sam uspješan u fudbalu. Umrijet ću, ali neću prežaliti državu Jugoslaviju. Prije rata život je bio fenomenalan, imali smo ponude da selimo za Sarajevo, ali nismo htjeli nigdje ići iz našeg grada – kazao je Latifović.

On jutro počinje šetnjom uz Guber, i dane provodi na rijeci Drini i na jezeru Perućac.

– Jedino ovdje dišem punim plućima, ovo je moj grad i moji ljudi. Treba ličnim primjerom pokazati ljubav prema svom gradu i doći živjeti ovdje. Iako je danas sve drugačije, ovdje nastavljam svoj život – istakao je Latifović.

Poslije 32 godine boravka u Švedskoj, ove godine će dočekati Kurban-bajram u svom gradu u Srebrenici.

Zadovoljan sam i sretan što sam ovdje. Upućujem apel svima da se vrate u svoj grad. Svugdje je lijepo, ali kod svoje kuće je najbolje. Neopisiv je osjećaj prespavati u svojoj kući i biti svoj na svome – potcrato je Latifović.

(TIP/Izvor: Fena/Autorica: Kadira Šakić)

  1. Ovakva nam BHRT i ne treba. Pretpaltu samo plaćaju Bošnjaci, a trpe uvrede svaki dan. Voditelji i urednici su im…