Finsko ostrvo se proglasilo “zonom bez telefona”

Počela je  turistička sezona, korisnici društvenih mreža teško će odgovoriti na staro pitanje: Ako niste objavili objavu o svom odmoru, jeste li uopšte bili?

Iako je nekima možda teško odoljeti radnoj e-pošti i ažuriranju društvenih medija tokom odmora, ostrvo Ulko-Tammio u Finskoj poziva posjetitelje da ignorišu zaslone telefona i uživaju u prirodi.

Tvrdeći da je prvo turističko ostrvo na svijetu bez telefoniranja, Ulko-Tammio nalazi se u istočnom Finskom zalivu, nacionalnom parku u nordijskoj zemlji koja je šest godina zaredom proglašena “najsretnijom zemljom na svijetu” i, pomalo ironično, dom Nokije, marke koja stoji iza najprodavanijeg pametnog telefona na svijetu svih vremena.

“Ostrvo Ulko-Tammio, koje se nalazi uz obalu Hamine, ovog će ljeta biti područje bez telefona”, rekao je Mats Selin, stručnjak za ostrvski turizam u Visit Kotka-Hamini, u saopštenju za javnost.

“Želimo potaknuti turiste da isključe svoje pametne uređaje i da zastanu i istinski uživaju na ostrvima”, dodao je.

Jedan od 41 finskih nacionalnih parkova, Ulko-Tammio je nenaseljen ljudima, ali je dom mnogim rijetkim pticama i biljkama, koje posjetioci mogu uočiti na šetnji stazama kroz prirodu na ostrvu ili sa ostrvskog tornja za ptice.

Sudjelovanje u digitalnoj detoksikaciji za turiste na Ulko-Tammiu je dobrovoljno, a budući da je ostrvo pokriveno funkcionalnom mobilnom mrežom, iskušenje će biti uvijek prisutno.

Međutim, osoblje Parks & Wildlife Finland, firme koja upravlja ostrvom, nada se da će se kampanja pretvoriti u to da se turisti isključe iz mreže i povežu sa florom, faunom i ostalim posjetiocima.

“Isključivanje telefona, istraživanje prirode i upoznavanje ljudi licem u lice zasigurno će poboljšati vaše raspoloženje i dobrobit”, rekla je Sari Castrén, psihologinja i voditeljica istraživanja na Finskom institutu za zdravlje i socijalnu njegu, u izjavi za javnost.

“Provodimo nebrojene sate listajući naše feedove društvenih medija, tako da kratki predah od njih znači da imate više vremena za nova iskustva”, kazala je.

Posjetioci mogu provesti noći bez telefona na ostrvu u šatorima ili u kolibama koje održava Parks & Wildlife Finland.

Ostrvima kao što je Ulko-Tammio u istočnom Finskom zalivu obično se dolazi privatnim brodom, trajektom ili vodenim taksijem, samo nemojte nikome reći da koristite svoj pametni telefon da ih rezervišete.

(TIP/Izvor: N1/CNN/Foto: Pexels)