Foto: Potpisani ugovori za 718 studentskih stipendija u TK

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i ministrica za boračka pitanja Senada Dizdarević uveličali su današnju ceremoniju potpisivanja ugovora sa studentima koji su ostvarili pravo na stipendiju za akademsku 2022/2023. godinu.

Vlada Tuzlanskog kantona ove je godine za stipendije učenika i studenata izdvojila skoro milion i 800 000 KM a 718 studenata je ostavilo to pravo.

„Važna je poruka da su ovo zapravo djeca heroja. Djeca jedne generacije koja je odbranila Bosnu i Hercegovinu, našu domovinu i da mi na ovaj način, upravo toj grupaciji želimo da pošaljemo poruku da smo uz njih, njihovu djecu. Da ih želimo podržati u njihovom školovanju i da se zapravo nadamo da će to biti generacija koja će nastaviti na sve načine i braniti i graditi državu BiH“, kazao je premjer Halilagić ovom prilikom.

U ovoj godini u Ministarstvo za boračka pitanja TK stiglo je 2000 prijava za obje kategorije, i studente i učenike. Pojedinačni iznos stipendije za studente iznosi 150 KM tokom 9 mjeseci što ukupno čini 1350 KM.

„Mogu reći da sam zadovoljna brojem učenika i studenata koji su ostvarili pravo na ovu stipendiju i da je ove godine dokumentacija bila izuzetno dobra i potpuna. Najveći broj lica koja nisu ostvarila pravo vezano za ovu stipendiju je zbog imovinskog cenzusa, koji je utvrđen pravilima i kriterijima koje usvaja Ministarstvo“, kazala je ministrica Dizdarević.

Prva rata će i studentima i učenicima biti isplaćena već u mjesecu julu, što će biti jedan vid provjere ispravnosti računa i kompletne dokumentacije, nakon čega će u avgustu biti isplaćeni cijeli iznos za preostalih 8 mjeseci, pojasnila je ministrica Dizdarević.

Pravo na stipendiju ostavilo je i 898 učenika. Pojedinačni iznos njihovih stipendija će biti 100 KM, za 9 mjeseci. Još uvijek traje priprema ugovora od strane samog ministarstva i oni će biti dostavljani, kako budu obrađeni, pojedinačno općinama, odn. službama za boračko-invalidsku zaštitu koje će na svoj način organizovati potpisivanje ugovora za učenike u svojim lokalnim zajednicama.

(TIP)