Zaimović: Ukoliko ovako nastave bit ćemo prinuđeni na neke poteze

Odlučili smo se sazvati konferenciju za novinare zbog odgađanja sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, dva mjeseca nakon posljednje sjednice, s uvjerenjem da ne dostaju uvjerenja za tri zastupnika. CIK je rekao da to ne mogu biti razlozi, kazao je predsjednik Kluba SDA Mirsad Zaimović na konferenciji za novinare, povodom odgađanja sjendice Parlamenta.

“Navrat-nanos sklopljena većina bavi se sklapanjem i imenovanjem kadrova. Vidimo presedan da se sastaje rukovodstvo parlamentarne većine, a ne Parlamenta. Dnevni red je benigan, radi se o tačkama dnevnog reda koje primamo k znanju, osim tačke izbor i imenovanje. Ne razumijem zašto nismo organizovali sjednicu, makar ne raspravljali o imenovanjima. Jasno je da većina neće da razmatra probleme građana, dok ne riješi kadrovske probleme”, istakao je Zaimović.

Kako kaže, Klub SDA je planirao raspravljati “o pomoći stanovništvu poplavljenim područjima, o pomoći djeci sa zdravstvenim problemima, o sigurnosnoj situaciji, finansiranju olimpijaca, zaključcima radnih tijela i konačno da vidimo da li parlamentarna većina ima program rada, jer već je sedmi mjesec”.

“Sve je zaustavljeno, vrlo bitne teme, Parlament ne radi, zbog izbora i imenovanja. Rukovodstvo zaista postaje rukovodstvo parlamentarne većine, a ne Parlamenta. U vremenu korone, prethodni saziv, je održavao sjednice u Domu mladih, hotelima, sali parlamenta, ali nismo imali mjesec bez sjednica. Govori se o tijelu parlamentarne većina, što ne postoji u Poslovniku, svako sazivanje sastanaka parlamentarne većine je zloupotreba. Ukoliko se ovakvo stanje nastavi, počet ćemo pokretati mehanizam sazivanja hitnih sjednica”, poručio je Zaimović.

Dodao je da su svih proteklih mjeseci parlamentarci naplatili plate i paušale, iako sjednica nema.

(TIP/Izvor: Patria)