Vaspitači drogirali djecu u vrtiću na Tajvanu

Istrage o drogiranju predškolske djece na Tajvanu izazvale su sveopću uzbunu na ostrvu. Učitelji u vrtiću u gradu New Taipei optuženi su da su sedirali učenike  sirupima protiv kašlja koji sadrže drogu poput fenobarbitala i benzodiazepina.

Policija sedmicama istražuje i tvrdi da još nije jasno zašto je djeci davan sirup koji izaziva ovisnost. Skandal je to koji je izazvao proteste porodica ispred zgrada vlade.

Stotine ljudi pridružilo se demonstracijama u New Taipei Cityju u nedjelju pozivajući na veću transparentnost policijske istrage, a mnogi su kritizirali vlasti zbog njihovog nedostatka transparentnog objavljivanja. U ponedjeljak se pojavio i sličan slučaj u južnom gradu Kaohsiungu, na drugom kraju ostrva.

Tamošnji lokalni zdravstveni odjel proglasio je četvoricu ljekara krivim za nedolično ponašanje i nepravilnu upotrebu fenobarbitala kod oko 20 djece. Naređeno im je da obustave praksu na šest mjeseci i kažnjeni su sa 1,4 miliona tajvanskih dolara (46.121 dolara).

Usred sve veće zabrinutosti javnosti, gradska bolnica u Tajpeiu je također počela da nudi besplatne analize krvi za djecu predškolskog uzrasta kako bi se provjerili tragovi sedativa.

Mjere su uslijedile nakon što se skandal prvi put pojavio u maju, kada su roditelji u privatnoj predškolskoj ustanovi u New Taipei Cityju optužili osoblje da djeci daje “nepoznate droge”. Mike, otac petogodišnjeg djeteta, rekao je za BBC da su roditelji primijetili nešto što se činilo poput simptoma odvikavanja kod svoje djece tokom dugog perioda lunarnih novogodišnjih praznika u februaru.

„Neki roditelji su otkrili da su im djeca tokom odmora postala razdražljiva, nemirna ili su vrištala dok spavaju, pa čak i plakala od grčeva u nogama“, rekao je.

Nakon razgovora sa djecom, roditelji su saznali da su ih učitelji hranili “nepoznatim napitkom”. Pritužbe su policiji podnesene u aprilu i maju. Nakon više pritužbi roditelja i u junu, lokalne vlasti su pokrenule istragu i pronašle najmanje osmoro djece s tragovima fenobarbitala i benzodiazepina – klase psihoaktivnih droga – u njihovom organizmu.

Dječjem vrtiću u središtu kontroverze, franšizi obrazovnog instituta Kid Castle, 12. juna naloženo je zatvaranje. Njegovi direktori su kažnjeni sa 150.000 tajvanskih dolara (4.872 dolara). Direktor i pet nastavnika su uhapšeni i ispitani od strane policije, ali su nakon toga pušteni uz kauciju. Kriminalistička istraga je u toku.

Lokalni mediji su prenijeli da je osoblje reklo da su roditelji pristali na listu lijekova koju je dala škola, ali su neki roditelji u odgovoru doveli u pitanje lijekove koje škola koristi. Tajvanski farmaceut rekao je lokalnim medijima da, iako rijetki, neki lijekovi protiv kašlja i gastrointestinalnog trakta sadrže fenobarbital.

Lijekovi koji sadrže fenobarbital uglavnom se koriste u liječenju epilepsije i/ili se koriste kao hirurška anestezija, a teško ih je nabaviti.

Benzodiazepini su klasa depresivnih lijekova koji se najčešće koriste za liječenje teške anksioznosti.

Lijekovi izazivaju veliku ovisnost, a predoziranje može dovesti do pospanosti i gubitka daha.

(TIP/Izvor: federalna.ba/BBC/Foto: Ilustracija)

  1. Ovakva nam BHRT i ne treba. Pretpaltu samo plaćaju Bošnjaci, a trpe uvrede svaki dan. Voditelji i urednici su im…