Komšić se pridružio pozivu Bećirovića: ‘Trojka’ pri glasanju za sudije Ustavnog suda treba dati prednost struci, a ne željama Čovića i HDZ-a

Član Predsjedništva BiH i čelnik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić oglasio se komentarom o izboru sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

– U trenucima kada imamo ozbiljan problem s nepopunjenošću Ustavnog suda BiH, i kada aktuelna vlast iz entiteta Rs traži povlačenje još jednog sudije iz Ustavnog suda, i kada se osporava pravo stranim sudijama da budu dio Ustavnog suda, svako odlučivanje o izboru sudija u Ustavni sud koje bi dalo prednost politici nad pravom i strukom samo bi dodatno ohrabrilo one koji na svaki mogući način pokušavaju da opstruiraju rad ove državne institucije – smatra Komšić.

Navodi da dosadašnja praksa, gdje se izbor sudija Ustavnog suda odvijao uz isključivu saglasnost etničkih stranaka i međunarodne zajednice (HDZ – SDA – SNSD), kao i zloupotreba tog istog utjecaja na sam rad sudija Ustavnog suda, koji su ovisno o prilikama i predmetima vršile etničke stranke i međunarodna zajednica, pokazuje svu pogubnost takvih politika i poteza kada je riječ o radu jedne od najvažnijih državnih institucija.

– Krajnje je vrijeme da se sa tom praksom prekine i da se prednost u radu ovako važnih institucija da struci a ne politici.

Pridružujem se pozivu kolege Denisa Bećirovića, i apelujem na stranke “trojke” da sačuvaju dignitet Ustavnog suda time što neće ispunjavati političke želje Dragana Čovića i HDZ-a, te da prilikom glasanja prednost daju struci a ne politici.

Na zastupnicima Parlamenta FBiH historijska je odgovornost. Pogrešne odluke neće se moći ispraviti ni za dvije decenije, a posljedice po državu mogu biti i veće od onih kakve se u ovom trenuku zamišljaju”, zaključio je Komšić.

Vezano:

Čengić uputio apel kolegama iz SDP-a i poručio: Nije izgovor to što je SDA isto radila!

Bećirović: U Ustavni sud BiH birati ugledne pravnike, a ne stranačke poslušnike

(TIP/Izvor: Patria)