Koalicija za zdravo online okruženje predstavljena u BiH

Nacionalna koalicija u Bosni i Hercegovini čiji glavni cilj će biti zdravo online okruženje za sve građane predstavljena je u Sarajevu na konferenciji održanoj u sjedištu Ujedinjenih naroda (UN) kao dio UNESCO-ovog projekta Društvene mreže za mir.

Potpisan je i Memorandum Koalicije čija je suština partnerstvo i posvećenost svih strana članica ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

Koalicija za slobodu izražavanja i moderaciju sadržaja u BiH, kako glasi puni službeni naziv, radit će na jačanju slobode govora i uporednom smanjenju govora mržnje u online sadržajima.

Uoči konferencije, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler je u izjavi novinarima naglasio značaj razgovara o provjerama budući da u internet-prostoru svakodnevno ima pojava ugrožavanja principa demokratije, pa korisnicima treba omogućiti da ne budu izloženi rizicima koji mogu prerasti čak i u fizičko ugrožavanje.

Mediji, regulatorna tijela i UNESCO postaju u tom smislu vežni jer treba njegovati kulturu dijaloga, kazao je Sattler naglašavajući da su ljudska prava i slobode ključni Evropskoj uniji. Protekle sedmice, napomenuo je, u Sarajevu je održana konferencija o pravu na pravdu a u Banja Luci o slobodi izražavanja medija, važna posebno stoga što je u Republici Srpskoj na pomolu zakon koji bi mogao ozbiljno ugroziti taj princip.

Važno je imati široku koaliciju, smatra Sattler, koja podrazumijeva i učešće državnih institucija te voditi vrlo otvoren dijalog o ovim pitanjima.

Stela Vasić, savjetnica u Ministarstvu prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine, rekla je da osnivanje nacionalne koalicije za slobodu izražavanja na internetu znači ispunjavanje jednog od aspekata u ostvarivanju demokratskih principa. Govor mržnje  te poticaji na fizičko nasilje su neprihvatljivi. U Bosni i Hercegovini je u toku izrada zakona o e-sadržajima, koji će tretirati i ova pitanja, poručila je Vasić.

Siniša Šešum, šef Ureda UNESCO-a u BiH, smatra osnivanje navedene koalicije veoma važnim u cilju smanjenja govora mržnje i uređivanja sadržaja na društvenim mrežama, kako bi do izražaja došla sloboda govora a ne navedene negativnosti.

Koalicija za slobodu govora i moderaciju sadržaja u BiH osniva se u okviru UNESCO-ovog projekta Društvene mreže za mir s ciljem poticanja saradnje aktera civilnog društva, institucija, akademske zajednice i stručnjaka sa društvenim mrežama i drugim tehnološkim kompanijama čiji uticaj je veliki ne samo u Bosni i Hercegovini već i u drugim zemljama.

Govor mržnje, poticanje na nasilje i diskriminaciju, pojave su kojima društvene mreže i tehnološke kompanije ne posvećuju dovoljno resursa prilagođenih lokalnom kontekstu, kulturi, jezicima u BiH, ostavljajući prostor za negativne posljedice štetnih sadržaja. Koalicija će biti posvećena zagovaranju prema društvenim mrežema za adekvatnije i transparentnije upravljanje takvim online sadržajima zalažući se istovremeno za zaštitu slobode izražavanja i promicanje mira putem digitalnih tehnoogija, posebno društenih mreža.

Proces pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji zahtijeva određeni nivo stručnosti i znanja o pitanjima regulacije platformi i medijskim politikama, koje je bitno unaprijediti među ključnim akterima u BiH, čemu će članovi Koalicije također nastojati da doprinesu.

Slične koalicije oformljene su i u drugim zemljama koje provode projekat Društvene mreže za mir (Social media for peace) – Indoneziji, Keniji i Kolumbiji.

Ovaj projekat se provodi uz podršku Evropske unije.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: Amer Kajmović)