Bećirović: Dodikovo anticivilizacijsko negiranje opsade Sarajeva ne može sakriti istinu niti izbrisati presude sudova UN-a

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović kazao je danas da je posljednja izjava predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpska Milorada Dodika o opsadi Sarajeva još jedan u nizu njegovih pokušaja podvala, obmanjivanja, dezinformiranja javnosti po uzoru na najgore propagandiste iz 20. stoljeća.

– No, zasigurno ne mogu izbrisati činjenice i presude sudova Ujedinjenih nacija. Opsada Sarajeva počela je 5. aprila 1992. godine, a trajala je 1.425 dana. Tokom brutalne opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine ubijen je 11.541 građanin Sarajeva, među njima 1.601 dijete. To su činjenice – podvukao je.

U saopćenju za javnost, Bećirović navodi da su zločinci ubijali djecu Sarajeva, starice, žene i građane Sarajeva, čemu svjedoče brojni mezari i grobovi nevino ubijenih stanovnika Sarajeva širom grada.

– Zato Dodik i njegovi sljedbenici nikada neće moći osporiti da se Sarajevo odbranilo i da je pobijedila ideja zajedničkog života i multietničkog glavnog grada države Bosne i Hercegovine – naglasio je Bećirović.

Kaže da se njegovo ciljano i nemoralno negiranje zločina, počinjenih nad civilima glavnog grada BiH, temelji se na ideologiji zla, koja nažalost živi i danas, a koja je neke od Dodikovih prethodnika odvela iza rešetaka.

Smatra da ove nedopustive i necivilizacijske istupe Milorada Dodika, koji generiraju mržnju i nepovjerenje u BiH, treba hitno sankcionirati te je pozvao predstavnike Evropske unije da se pridruže sankcijama demokratskog svijeta protiv političara koji ugrožavaju Dejtonski mirovni sporazum i negiraju pravosnažne međunarodne sudske presude.

– Sarajevo i Bosna i Hercegovina će iz godine u godinu biti sve jači uprkos pokušajima širenja neistina – zaključio je Bećirović u saopćenju, saopćeno je iz njegovog kabineta.

(TIP/Fena)