Veliki muzički događaj u Tuzli: Horski šampionat „Lege Artis 2023“ počinje Svečanim koncertom 15. juna

Internacionalni horski šampionat „Lege Artis“ biće održan od 15. do 18. juna u Tuzli, a tim povodom je održana press konferencija koju su organizovali JU BKC TK i Muzički obrazovni centar “Lege Artis” Tuzla.

Na press konferenciji je istaknuto da je riječ o prestižnoj i vrhunskoj horskoj manifestaciji takmičarskog karaktera, koja je značajna kako za Tuzlanski kanton i BiH, tako i regiju. Manifestacija će biti održana od 15. 6. do 18. 06. 2023. godine u Velikoj sali JU BKC TK, a do sada je u programu međunarodnog hoskog šampionata nastupio značajan broj horskih pjevača i ansambala

– JU Bosanski kulturni centar TK i ove godine, kao i prethodnih godina, suorganizator je jedne od najznačajnijih međunarodnih horskih manifestacija u regionu u čijem je programu do sada nastupilo 45 različitih ansambala sa preko 2500 horskih pjevača iz devet zemalja iz Europe i Južne Amerike. Impozantan broj učesnika najavljujemo i na ovogodišnjem međunarodnom horskom šampionatu,njih oko 500, koji će svoje pjevačko umjeće i znanje pokazati u posljednjem danu održavanja manifestacije. U tom smislu ova manifestacija rangira BKC u vrh međunarodnih događaja, koji su od velikog interesa za javnost – kazala je Mirela Ibrahimović Mehanović, stručni saradnik za muzičku djelatnost u JU BKC TK.

Ove godine će se predstaviti devet horskih ansambala iz Poljske, Mađarske, Srbije, Hrvatske i BiH, a VIII Međunarodni šampionat horova “Lege Artis” Tuzla 2023. biće otvoren Svečanim koncertom Mješovitog hora “Lege Artis” sa gostima.

Kako je rekao mr. Jasmin Hasić, direktor Muzičkog obrazovnog centra “Lege Artis” Tuzla “riječ je o njihovom godišnjem koncertu sa gostima, kojim se svake godine otvara šampionat horova, a učešće će pored domaćina i organizatora koncerta uzeti još Dječiji hor “Lege Artis” Tuzla, Vokalni ansambl “Iskre” Tuzla i ansambl “Izvornik” iz Zvornika.

– Svečani koncert će biti održan u četvrtak, 15. 6. u velikoj sali JU BKC TK sa početkom u 19,30, a drugog dana šampionata biće održan i koncert Dječijeg hora “Lege Artis” Tuzla sa početkom u 11,00 sati za mališane iz tuzlanskih obdaništa, zatim trećeg dana planiran je nastup horova na “open air” koncertu na Trgu Slobode u Tuzli od 20,00 sati i na kraju, završnog dana natpjevavanje u nedjelju 18.6. u velikoj sali JU BKC TK, kada će biti dodijeljene nagrade najboljima i Grand prix šampionata. Te aktivnosti su planirane od 12,00 i 19,00 sati – istakao je mr. Jasmin Hasić.

VIII Međunarodni šampionat “Lege Artis” Tuzla 2023 biće održan pod pokroviteljstvom Vlade Tuzlanskog kantona i Grada Tuzla.

(TIP)