Video/Foto: Maloljetnik pucao u osnovnoj školi u Lukavcu, teško ranjen uposlenik Nedim Osmanović

U Osnovnoj školi Lukavac Grad jutros oko 9 sati  bivši učenik je iz pištolja teško ranio zamjenika direktora ove školske ustanove Nedima Osmanovića. Maloljetnik  G.M. (14) je uhapšen.

“Pacijent inicijala N.O. je hospitaliziran u UKC Tuzla zbog ustrelne povrede vrata. Pacijent je intubiran i u toku je operativni zahvat“, saopšteno je iz UKC-a Tuzla.

“Molim roditelje da obuzdamo paniku. Počinilac je maloljetno dijete i odmah je uhapšen. Težak dan”, objavio je načelnik Lukavca Edin Delić.

Kako saznajemo, riječ o bivšem učeniku koji je izbačen iz škole zbog lošeg vladanja. Navodno je ranije prijetio da će počiniti osvetu, međutim niko od nadležnih nije reagovao.

Foto: Screenshot/N1

MUP TK: Dijete koje je pucalo pod policijskim nadzorom

„Odmah po zaprimanju prijave, izlaskom policijskih službenika Policijske uprave Lukavac na lice mjesta događaja, zatečeno je dijete za koje se sumnja da je pucalo iz vatrenog oružja, te su zatečeni odbačeno vatreno oružje i drugi predmeti. Dijete (starosti nepunih 14 godina) se nalazi pod policijskim nadzorom u prostorijama Policijske uprave Lukavac, dok se vatreno oružje i ostali odbačeni predmeti obezbjeđuju do otpočinjanja uviđaja. U pucnjavi je povrijeđeno jedno lice, N.O. (1985) iz Lukavca, uposlenik Javne ustanove OŠ Lukavac Grad koje je tom prilikom zadobilo teške tjelesne povrede konstatovane na Klinici za hirurgiju, a prema trenutnim informacijama povrijeđeni je podvrgnut operativnom zahvatu na Klinici za ORL koja je još u toku. Obezbjeđenje lica mjesta vrše policijski službenici PU/PS Lukavac, a uviđaj pod nadzorom dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva TK koji se nalazi na licu mjesta izvršiće istražitelji Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP TK- a i Odjeljenja kriminalističke policije PU Tuzla. Na licu mjesta nalazi se i Tužilac za maloljetnike. U skladu sa odredbama Zakona o zaštiti djece i maloljetnika u krivičnom postupku, nismo u mogućnosti dati više informacija“, navode u Upravi policije MUP-a TK.

Tužilaštvo TK: 14-godišnjak ispalio više hitaca prema nastavniku i jednim hicem ga ustrijelio

Pomoćnik direktora i nastavnik engleskog jezika u Osnovnoj školi Lukavac grad Nedim Osmanović je jutros teško ranjen hicem iz pištolja u prostorijama ove škole. On je sa teškom i po život opasnom ustrelnom povredom u predjelu vrata hospitaliziran u UKC-u Tuzla i u toku je operativni zahvat.

˝Osumnjičena osoba je dijete koje još nema punih 14 godina ( rođen je krajem juna 2009. godine). Dijete je zadržano u Policijskoj upravi Lukavac. Nakon što je ispalio više hitaca prema nastavniku i jednim hicem ga ustrijelio, odbacio je pištolj koji je pronađen bit će predmet vještačenja. Uviđaj na terenu obavljaju dežurni tužilac u saradnji sa Sektorom kriminalističke policije MUP-a TK i OKP PU Lukavac˝, saopštio je glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović.

U istragu su uključena dva tužioca. Dežurni tužilac obavlja uviđajne radnje i obavlja nadzor nad istragom, te tužilac za maloljetnike koji je uključen u poduzimanje daljih mjera i radnji u odnosu na dijete. Odmah je uključen Centar za socijalni rad, a u toku su kontakti sa određenim medicinskim i drugim nadležnim institucijama u vezi sa postupanjem sa djetetom u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku. Poduzimaju se potrebne istražne radnje kako bi se utvrdile sve okolnosti koje se vezuju za ovaj događaj.

Ministar Omerović nakon pucnjave: Nastava u školama u TK se završava danas!

Ministar obrazovanja i nauke u Vladi Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović u obraćanju ispred Osnovne škole Lukavac Grad istakao je da Kantonalno tužilaštvo TK-a i Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova TK-a obavljaju uviđaj te da će istražni organi saopštiti više pojedinosti o pucnjavi u školi koja se dogodila jutros oko 9 sati.

Omerović je saopćio da se sa današnjim danom završava školska godina u svim osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona.

Kako je kazao, do početka nove školske godine Vlada TK-a, zajedno sa svim relevantnim institucijama radiće na uspostavi sigurnijeg okruženja u školama.

U međuvremenu se špekuliše sa raznim informacijama, između ostalih, da je ranije bilo prijetnji učenika da će u školi pucati.

“Sačekajmo kraj istrage. Sve su to, zaista, informacije koje će Tužilaštvo TK-a provjeravati i sačiniti sveobuhvatnu informaciju. U razgovoru sa Društvom pedagoga i psihologa oni su se stavili na raspolaganje učenicima i roditeljima i oni će im biti dostupni“, rekao je Omerović.

Delegacija Vlade TK-a, Skupštine TK-a i Uprave policije MUP-a TK-a nalaze se ispred OŠ Lukavac Grad, ali zbog interesa istrage ne žele davati izjave i iznositi preuranjene ocjene.

Informaciju o pucnjavi u školi na društvenim mrežama podijelio je gradonačelnik Lukavca Edin Delić, koji se potom ispred škole obratio sljedećim riječima:

“Suosjećamo sa porodicom povrijeđenog prosvjetnog radnika. Prema informacijama koje stižu da ima mjesta optimizmu i to je sada i najvažnije. Tužilaštvo i policija rade svoj posao, maloljetnik je razoružan, preduzete su i druge mjere. Mogu reći da je policija reagovala konkretno, ali, nažalost, desila se pucnjava. Do mene dolazi niz informacija, nisam u mogućnosti provjeriti šta je relevatno, a čuo sam da je učenik premješten iz jedne u drugu školu i ne možemo tvrditi da je to bio razlog za pucnjavu“, rekao je Delić.

Saopšteno je da je povrijeđeni Nedim Osmanović, nastavnik u školi, koji ima prostrelnu ranu u predjelu vrata. U toku je operacija u Univerzitetsko – kliničkom centru u Tuzli. Istaknuto je i da povrijeđene djece nije bilo te da su uposlenici škole pravovremeno reagovali i zaključali učionice kako bi zaštitili učenike.

“Pomoćnik direktora i nastavnik engleskog jezika u Osnovnoj školi Lukavac Grad Nedim Osmanović je jutros teško ranjen hicem iz pištolja u prostorijama ove škole. On je sa teškom i po život opasnom ustrelnom povredom u predjelu vrata hospitaliziran u UKC-u Tuzla i u toku je operativni zahvat. Osumnjičena osoba je dijete koje još nema punih 14 godina, rođen je krajem juna 2009. godine. Dijete je zadržano u Policijskoj upravi Lukavac. Nakon što je ispalio više hitaca prema nastavniku i jednim hicem ga ustrijelio, odbacio je pištolj koji je pronađen i bit će predmet vještačenja. Uviđaj na terenu obavljaju dežurni tužilac u saradnji sa Sektorom kriminalističke policije MUP-a TK-a i OKP PU Lukavac. U istragu su uključena dva tužioca. Dežurni tužilac obavlja uviđajne radnje i obavlja nadzor nad istragom, te tužilac za maloljetnike koji je uključen u poduzimanje daljih mjera i radnji u odnosu na dijete. Odmah je uključen Centar za socijalni rad, a u toku su kontakti sa određenim medicinskim i drugim nadležnim institucijama u vezi sa postupanjem sa djetetom u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku. Poduzimaju se potrebne istražne radnje kako bi se utvrdile sve okolnosti koje se vezuju za ovaj događaj“, naveo je Admir Arnautović, glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva TK.

Ministar Nešić zatražio hitnu reakciju svih nadležnih organa

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić zatražio je hitnu reakciju svih nadležnih organa kako bi se preduprijedile tragedije poput ove koja se danas dogodila u Lukavcu, gdje je učenik pucao u osnovnoj školi i teško ranio jednog uposlenika.

“Ako nismo u stanju zaštititi djecu, koja je svrha našeg vršenja vlasti? I nije samo u pitanju bezbjednosni sektor, već sve institucije moraju da počnu bolje raditi. Od državnog nivoa, do lokalnih zajednica. Očigledno je da atmosfera svađe, konflikta i verbalnog sukoba koja se stvarala u društvu godinama, uzima danak. Koliko još opomena treba nasilnici da nam pošalju, da bi se svi trgnuli i shvatili da klizimo u propast? Očigledno je da je potrebna i promjena zakonske regulative u više oblasti kako bi se spriječile nove tragedije. Ali je iznad svega potrebno graditi društvo tolerancije, solidarnosti i međusobnog poštovanja”, zaključio je Nešić.

Bećirović: Pristup problemu nasilja u školama podrazumijeva cjelovitu analizu obrazovnog sistema u BiH

Nakon današnjeg slučaja nasilja u školi u Lukavcu, u kojem je učenik teško ranio zamjenika direktora škole, iz ureda člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića podsjećaju da je na njegov prijedlog upućen 5. maja, nakon masovnog ubistva u školi u Beogradu, usvojen zaključak Predsjedništva BiH 24. maja o normiranju i implementaciji konkretnih mjera za prevenciju i kažnjavanje vršnjačkog nasilja.

Bećirović je tada istaknuo da se problem vršnjačkog nasilja ne može prevenirati i rješavati parcijalnim pristupom u Bosni i Hercegovini. Stoga je neophodno zajedničko djelovanje organa vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini kako bismo spriječili neželjene posljedice i povećali sigurnost djece.

On je naglasio da su posebno značajni pravni akti kojima se uređuju pitanja odgovornosti i obaveza provođenja mjera prevencije nasilja i adekvatnog postupanja: Ustav Bosne i Hercegovine, Ustav Federacije Bosne i Hercegovine, Ustav Republike Srpske, Okvirni zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH, Krivični zakon BiH, Zakon o zabrani diskriminacije BiH, Zakon o krivičnom postupku BiH, Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH i brojni drugi relevantni pravni akti.

Konvencija o pravima djeteta iz 1989. godine predstavlja jedan od dodatnih sporazuma o ljudskim pravima koji se, na osnovu odredaba Ustava BiH, direktno primjenjuju u Bosni i Hercegovini. Pomenuti međunarodni ugovor obavezuje države potpisnice na zaštitu djece od svih oblika nasilja, prevenciju i odgovor na nasilje te osiguranje potpore djeci žrtvama nasilja.

Na osnovu člana 19. Konvencije o pravima djeteta, država je dužna da poduzme sve potrebne zakonodavne, upravne, socijalne i prosvjetne mjere da zaštiti dijete od svakog oblika tjelesnog ili duševnog nasilja, povreda ili zloupotreba, zanemarivanja ili zapuštenosti, zlostavljanja ili iskorištavanja, uključujući spolno zlostavljanje, dok o njemu brine roditelj(i), zakonski skrbnik(ci) ili neka druga odgovorna osoba kojoj je skrb djeteta povjerena.

Nadalje, članom 29. Konvencije normirano je da se obrazovanje djeteta, između ostalog, usmjerava prema: „pripremi djeteta za odgovoran život u slobodnoj zajednici u duhu razumijevanja, mira, snošljivosti, ravnopravnosti spolova i prijateljstva među svim narodima, etničkim, nacionalnim i vjerskim grupama te osobama starosjedilačkog podrijetla“.

Škola je mjesto gdje djeca organizirano provode veliki dio vremena tokom dana, stoga treba preuzeti značajnu ulogu u prevenciji i zaštiti od svih oblika nasilja. Nasilje u školi nije nova pojava, međutim, nedovoljna informiranost o primjećivanju znakova, analiziranju profila sudionika i proučavanje faktora rizika za pojavu nasilja u školi, kao i nedostatak jedinstvenog odnosa škola prema nasilju upućuju na ozbiljno djelovanje svih nivoa vlasti s ciljem normiranja i implementacije sistematskog pristupa u rješavanju problema nasilja u školama.

Današnja djeca i mladi odrastaju u kompetitivnom sistemu u kojem se gotovo izgubio pojam saradnje, a zamijenio ga je sistem stalnoga nadmetanja koji je doveo do sve veće pojave vršnjačkoga nasilja, pri čemu su uglavnom oni „slabiji” žrtve maltretiranja i sistemskog zlostavljanja.

Problem vršnjačkog nasilja koji se u današnje vrijeme javlja u školama vrlo je kompleksan te zahtijeva pravodobno multidisciplinarni pristup i preventivno djelovanje, a ako do nasilja dođe tad je važna brza i pravodobna reakcija svih iz okruženja djeteta žrtve nasilja, ali i onoga djeteta koje nasilje vrši. Da bi prosvjetni radnici mogli na odgovarajući način reagirati kad primijete incidentalnu situaciju nasilja, trebali bi biti dovoljno educirani u tom području kako bi na vrijeme spriječili nasilje među učenicima.

– Svjedoci smo da je u osnovnim i srednjim školama sve zastupljenije međuvršnjačko nasilje. Pod međuvršnjačkim nasiljem podrazumijevaju se događanja u širem okviru škole u kojim pojedini učenici ili, još češće, grupe učenika, izvode trajno nasilje nad svojim vršnjakom ili mlađim djetetom kojim se tom djetetu-žrtvi nasilja nanose povrede ili pričinjavaju bol i neprijatnost. Postoji mnogo klasifikacija oblika nasilja među djecom: fizičko nasilje, verbalno ili emocionalno nasilje, ekonomska manipulacija i socijalno nasilje – navodi Bećirović.

Pristup problemu nasilja nad i među djecom u školama podrazumijeva procjenu i cjelovitu analizu obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovini, rizičnih faktora, kao i sistemskih mjera kojima bi se povećala sigurnost djece.

– Pored porodice, koja ima primarnu ulogu u prevenciji nasilničkog ponašanja djece, veoma važnu ulogu imaju školske zajednice, vršnjaci, šira društvena zajednica, mediji i organi vlasti na svim nivoima – zaključio je u svom obrazloženju član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Savjet roditelja TK izražava zabrinutost

Savjet roditelja Tuzlanskog kantona izražava zabrinutost zbog tragičnog događaja u lukavačkoj Osnovnoj školi u kojemu je maloljetnik pucao u nastavnika. Sama ta činjenica otvara brojna pitanja, ne samo iz oblasti sigurnosti nego i u vezi sa socio-emocionalnim razvojem djece, vještinama i autoritetom nastavnika, kao i međusektoralnoj saradnji u svrhu prevencije ovakvih događaja.

˝Tragedija koja je obilježila kraj školske godine svima nama nameće obavezu da se aktiviramo i u okviru vlastitih kompetencija,  znanja i iskustava, da time doprinesemo prevenciji ovakvih događaja. Roditelji i staratelji djece, kao i nastavnici/ce u školama koji prepoznaju društveno nepoželjna ponašanja kod djece, ne mogu i nisu sami u procesu odgoja, prepoznavanja i prevencije. Važan i potencijalan resurs u zajedničkom djelovanju za dobrobit mogu biti Vijeća roditelja u školama, a Savjet roditelja TK može biti platforma na kojoj svi zajedno možemo analizirati, rješavati i prevenirati izazove doba u kojemu živimo. Svako od nas nosi odgovornost i počnimo tako što će svako od nas pojedinačno razgovarati sa svojom školskom djecom o ovom slučaju. Saslušajmo djecu. Pružimo im priliku. Naučimo ih da prepoznaju svoje emocije i da se s njima znaju nositi. Potrudimo se da čujemo njihove potrebe, prepoznamo strahove i nedoumice. Neka nam to bude svakodnevna praksa. Ne smijemo pustiti djecu da sama rješavaju probleme. Dužni smo im pomoći u tome. Suosjećamo s porodicom povrijeđenog nastavnika, sa učenicima i kolektivom Osnovne škole „Lukavac Grad“, saopštila je predsjednica Savjeta roditelja TK Senija Mujkanović Muftić.

Medicinski direktor UKC Tuzla doc. dr. Igor Hudić o borbi za život ranjenog nastavnika: Stabilno je ali…

Medicinski direktor UKC Tuzla doc. dr. Igor Hudić je u izjavi za medije kazao da je pacijent koji je danas hospitalizovan nakon pucnjave u osnovnoj školi u Lukavcu trenutno stabilno, ali i dalje životno ugrožen.

“Negdje iza devet sati u našu ustanovu je dovezen 38-godišnji muškarac sa povredama vrata od vatrenog oružja. Pacijent je po prijemu reanimiran. Obavljene su dijagnostičke procedure prije ulaska u operacionu salu i podvrgavanja hitnom operativnom zahvatu koji je obavljen na Klinici Uha, grla, nosa i hirurgiju vrata i glave. U operativnom timu su učestvovale kolege sa Klinike za ortopediju i traumatologiju“, kazao je Hudić.

Dodaje da je tokom same operacije pacijent još jednom reanimiran.

“U toku samog zahvata je uspješno proveden reanimacioni postupak pacijenta. Zahvat je obavljen uspješno. Oko 12:30 je završen operativni zahvat, u toku samog zahvata je proveden reanimacioni postupak pacijenta. Pacijent je poslije prebačen na jedinicu Intenzivnog liječenja, na Kliniku za anesteziju i traumatologiju. Pacijent je stabilan, ali i dalje životno ugrožen“, istakao je Hudić.

Prof.dr. Dženeta Omerdić: Moramo shvatiti da smo izgubili kontrolu nad djecom

Nakon potresnih dešavanja jutros u Lukavcu gdje je maloljetnik pucao na nastavnika engleskog jezika, pristižu i prve reakcije prosvjetnih radnika koji su sa tugom i nevjericom primili ovu vijest.

“Ne znam šta se treba desiti da dođemo pameti i da shvatimo da smo izgubili kontrolu nad djecom i sistemom!? Nebitno je ko je u školskom odboru. Nebitno je kojoj stranci je “pripala” škola. Nebitni su bodovi koje škole “šminkanjem” dobijaju i popravljaju rejting! Nebitna je vise i politika i interesi uskog kruga ljudi. Sistem se mora mijenjati! Roditelji moraju biti roditelji. Nastavnici moraju biti nastavnici. Nastavnici ne smiju biti taoci ugovora na određeno vrijeme i trebaju zauzeti stav i prema učenicima i roditeljima i direktorima. A sistem, pored nagrada, mora imati i sankcije“, navela je profesorica Dženeta Omerdić sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

“I da! Ako ovo nije povod da društvo i zajednica odreagiraju, i ako ovo nije povod da se izađe na ulice i jasno stavi do znanja da je dosta sa devalviranjem sistema vrijednosti, onda ne znam šta jeste! Danas je to u OŠ Lukavac Grad. Sutra…? Moje misli i molitve su uz povrijeđenog nastavnika, njegovu porodicu, preplašene učenike i njihove roditelje, kolektiv škole koju sam davno pohađala i cijeli moj Lukavac”, dodala je profesorica Omerdić.

Njezina kolegica Senada Burgić je poručila da se njeguje nerad, a nerad svugdje stvara probleme.

“Njeguje se nerad, a nerad svugdje stvara probleme: u kući, u porodici, među vršnjacima, u društvu… Prepisivati u školi nije sramota. Svi smo u nekom lažnom merhametluku. Djeca su zbunjena sistemom vrijednosti koje smo mi odrasli postavili. Roditeljima nije dovoljno sto prirodno vole svoje dijete pa pred njih postavljaju svoje nemoguće ambicije. Zašto se djeci sad ne govori ono sto su nama govorili naši roditelji: ” Vrijedniji je dobar čistač ulica nego loš hirurg”.

Oglasila se i bivša radnica u prosvjeti, Ljubica Hodžić koja je kazala da pamti puno ljepše i srećnije dane iz perioda kada je ona radila u prosvjeti.

“Škola odavno nije ono što bi trebala biti… Prosvjetar sam i srcem i dušom… 40 godina rada u učionici je iza mene i pamtim puno srećnije i ljepše dane iz tog perioda… Nametanjem školama ovog i onog, podjela škola prema stranačkim željama, trka za certifikatima ovim i onim… i od kada je postalo važnije sve ono za čime prosvjetari trče van učionice, ne svojom voljom, sistem je to priredio… i mogla bih nabrajati u nedogled, dobili smo ovo što danas imamo. Svi moramo, namjerno ne kažem trebamo znati, da je u svemu tome najvažnije i najprimarnije ono što uradimo na času i da svojim đacima budemo uzor u svemu,da smo im podrška,da ličnim primjerom pokazujemo prave vrijednosti i da im damo na znanje da su oni mali,veliki ljudi koji zaslužuju sve ono najbolje i najljepše… i pričajte djeci o ljubavi, svaki dan i na svakom času… Može se to, jer ljubav je jača od svega ružnog i negativnog, ljubav znači voljeti život i ljude oko sebe…“.

Duraković nakon pucnjave u školi u Lukavcu: Potreban strateški odgovor na problem

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković obratila se novinarima na pres-konferenciji održanoj tokom današnje sjednice Federalne vlade povodom pucnjave u osnovnoj školi Lukavac Grad u Lukavcu, kada je učenik ranio nastavnika.

Duraković je kazala da će Vlada na sjednici danas donijeti zaključke povodom ovog događaja.

Također, ministrica će sazvati hitni sastanak sa svim kantonalnim ministrima obrazovanja o sigurnosti u školama, koji će možda biti održan već u petak u Mostaru.

Duraković je pozvala sve kantonalne ministre obrazovanja u Federaciji da se odazovu, kao i da budu ispoštovani današnji zaključci Federalne vlade.


U principu, zaključila je da se s problemom ove vrste treba boriti strateški jer takav pristup nedostaje iako ima vizija za njegovo rješavanje.

Po preuzimanju aktuelnog mandata, navela je ministrica, desila se pucnjava u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, pa je ona već tada poduzela niz ativnosti i mjera u pokušaju koordinacije svih deset ministarstva obrazovanja u Federaciji.

U tome nažalost nije uspjela, konstatirala je, ali će dati sve od sebe u cilju multidisciplinarnog, multisektorskog i interresornog rješavanja te preveniranja ovakvih pojava. U tom kontekstu je najavila i potrebnu saradnju škola te institucija vlasti, aktiviranje odgovarajuće uloge centara za socijalni rad, pedagoga i psihologa u školama te drugih faktora jer su posezanje djece za oružjem, diskriminacija, odnosno razni vidovi vršnjačkog nasilja postali duboko ukorijenjeni društveni problem koji zahtijeva hitne mjere, odnosno set mjera, u čemu će njena uloga biti koordinirajuća.

Premijer TK Irfan Halilagić: ‘Šokiran sam i užasnut…Poduzet ćemo sve što je u našoj moći i nadležnosti da ovakve i slične događaje u budućnosti preveniramo’

Povodom današnjeg događaja u OŠ Lukavac Grad u Lukavcu, premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić upućuje saopćenje u kojem stoji:

„Šokiran sam i užasnut današnjim događajem u OŠ Lukavac Grad i činjenicom da je bivši učenik te škole, upotrebom vatrenog oružja, nanio povrede uposleniku ove škole.

Prije svega u ime Vlade Tuzlanskog kantona i u svoje ime izražavam nadu, očekivanje i želju da se naš povrijeđeni sugrađanin brzo i uspješno oporavi.

Također, svim učenicima, ali i drugim uposlenicima Škole želim da ova trauma na njih ostavi što manje posljedice.

U tom smislu Vlada Tuzlanskog kantona razmatra mogućnosti i načine da osiguramo potrebnu pomoć svima na koje je ovaj događaj ostavio bilo kakvu posljedicu.

Također, svi u okviru svojih nadležnosti preispitujemo naša dosadašnja postupanja u potrazi za odgovorom „kako i u kojem smjeru dalje djelovati da osiguramo još veći stepen bezbijednosti učenika, nastavnika i drugog osoblja?“

U skladu sa analizom koju ćemo napraviti poduzet ćemo sve što je u našoj moći i nadležnosti da ovakve i slične događaje u budućnosti preveniramo.

S obzirom da je porodica jezgro društva, u tome nam je neophodna pomoć i podrška roditelja i staratelja.

Kao roditelj, pozivam vas da više vremena posvetimo svojoj djeci, da razgovaramo s njima, uočimo modele ponašanja, promjene, eventualne anomalije, suočimo se i sa vlastitim problemima i sami potražimo stručnu pomoć i podršku, a sve kako zbog zanemarivanja problema ne bi dolazilo do njihove eskalacije.

Kao premijer Kantona obećavam da ćemo sa još većim intenzitetom, u saradnji sa svim relevantnim institucijama i stručnjacima u oblasti pedagogije, edukacije, maloljetničke delinkvencije, sigurnosti i drugih oblasti nastaviti da radimo i iznalazimo mogućnosti da već u narednu školsku godinu djeca krenu u sigurnijem školskom ambijentu.“

(TIP/Izvor: Fena/N1/Foto: RTV Lukavac)