Video: Posjeta ambasadora Murphyja Konjuhu probudila vlasti, postoji način da se planina spasi

Zaštićeni pejzaž planine Konjuh nije zaštićen, riječi su aktivista Karton revolucije, koji se već dugo bore protiv nelegalne sječe šume na ovom području, o čemu smo i ranije izvještavali. Aktivisti su još prije šest mjeseci uputili inicijativu za izmjene Zakona o proglašenju dijela područja planine Konjuh zaštićenim pejzažem s ciljem da se sječa šume nastavi, ali pod nadzorom države i na lokacijama gdje to treba da se radi, a ne u najviše zaštićenim predjelima iz kojih se vodom snabdijevaju Tuzla, Živinice, Kladanj i Banovići. Na ovu inicijativu su vlasti šutjele sve dok se o ovoj temi nije oglasio i američki ambasador Michael Murphy.

Američki ambasador je zajedno sa aktivistima boravio na Konjuhu, gdje je i upoznat o aktivnostima Karton revolucije, ali i gdje je lično imao uvid u devastaciju koja, zbog nelegalne sječe, prijeti ovoj planini. Ambasador se ubrzo nakon toga oglasio i na svojim društvenim mrežama uputivši podršku aktivistima, a kritiku vlastima: “Vlada još nije reagovala, što ne smatram baš patriotskim. Veoma je ohrabrujuće vidjeti mlade ljude koji preuzimaju odgovornost za budućnost ove zemlje. Nadam se da ovo može služiti kao primjer mladim ljudima širom zemlje jer ne morate ovo trpjeti”.

Ubrzo nakon toga uslijedila je i reakcija Vlade Tuzlanskog kantona na koju su aktivisti dugo čekali. Premijer Tuzlanskog kantona je podsjetio na zatečeno finansijsko stanje u Javnom preduzeću Šume TK u 2021. godini, gdje je zabilježen minus od milion i 400 hiljada maraka, a samo godinu poslije preduzeće je, kako kaže, poslovalo u plusu, što ukazuje na pozitivne promjene koje će odraziti i na planinu Konjuh.

“Stabilnost ovog preduzeća je jedna od ključnih pretpostavki poboljšanja stanja u ovoj oblasti, efikasnijeg upravljanja i zaštite šumskog dobra. Na dobrom smo putu i u ovoj misiji prihvatamo svaku vrstu partnerstva, te dobronamjerne primjedbe, sugestije i prijedloge”, istakao je premijer Irfan Halilagić (SDA).

Tako su aktivisti konačno uspjeli dogovoriti i sastanak sa predstavnicima Vlade i nadležnim institucijama s ciljem da se ukaže na probleme i pronađe adekvatno rješenje. Vlasti su, kažu aktivisti, priznali da predložene izmjene zakona imaju osnovu.

“I da će se konačno krenuti u ozbiljne reforme i Zakona o zaštićenom pejzažu Konjuh i šumarske industrije, što znači da ono što aktivisti i građani Tuzlanskog kantona govore već više od godinu i po dana je imalo smisla i da se konačno sve pomjera sa mrtve tačke”, navodi Adi Selman, aktivista Karton revolucije.

Novi sastanak svih aktera kojih se tiče zaštita planine Konjuh zakazan je za 21. juni, kada će biti pronađeno zajedničko rješenje. Cilj je sačuvati planinu, šumu, ekosistem, ali i radna mjesta. Priroda nas opominje, počnimo je slušati, kazali su aktivisti.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Autorica:  Azra Delmanović)