Nikšić: Dodik se neće promijeniti ako ga vrijeđamo

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić izjavio je da je zadovoljan dosadašnjim radom novog saziva Vlade FBiH. Kaže kako su sve odluke donesene jednoglasno.

– Trebat će vremena da se naviknemo i da shvatimo da smo na istom zadatku. Moram reći da sam zadovoljan kako se postavljaju ministri u Vladi FBiH. Sve odluke smo donijeli jednoglasno. Zadovoljan sam kako se oni unutar vlade ponašaju, ali da sam ja birao bilo bi malo drugačije kadrovski, rekao je Nikšić za Oslobođenje.

Prokomentarisao je lider SDP-a i federalnu ministricu Sanju Vlaisavljević, čije je ime ponovo došlo u fokus javnosti nakon što se pojavio sramotan snimak osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića.

Nikšić kaže da je obavio razgovor sa Vlaisavljević, i to nakon njenih spornih izjava.

– Naravno da smo razgovarali o tome i na sjednici vlade i ovako. Ne možete vi utjecati na nekoga da ima svoje mišljenje, ali možete utjecati da ne prave probleme vladi svojim izjavama. Ja sam uvjeren da je ona shvatila da bi puno bolje bilo da se bavila onim zbog čega je ministrica i zbog čega je i pozvana u emisiju. Ja je ne opravdavam, ali smatram da je trebala pobjeći od tog odgovora, kazao je on u intervjuu za BHRT.

Kada je riječ o predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, Nikšić je kazao da radikalizacija ne može donijeti ništa dobro.

– Svako radikaliziranje će učiniti da se povratnici osjećaju ugroženo. Šta će riješiti naš populizam, hoće li se Dodik zbog toga što smo radikalni i vrijeđamo ga, promijeniti u jednom trenutku? Neće. Ja očekujem promjenu i ona postoji. Mi kad sjednemo da dogovaramo, mi se uspijemo dogovoriti i to se i provede, istakao je Nikšić za Oslobođenje.

(TIP/Foto: Fena)