Nikšić: Veličanje i negiranje ratnih zločina je neprihvatljivo i predstavlja krivično djelo

Dario Kordić je osuđeni ratni zločinac, odgovoran za ubistvo 116 osoba, a među njima i 11 djece. To je zločin koji nema opravdanje, kao i svi drugi ratni zločini – poručio je danas premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

Ističe da Kordićeva izjava koja se pojavila u javnosti dokazuje da je veličanje, branjenje i negiranje ratnih zločina neprihvatljivo u bilo kojem obliku.

-Ratni zločinci su najgora vrsta ljudi. To su oni koji ratni vihor koriste za iživljavanje na nejači, ženama, starcima, civilima uopće. Oni su dakle i najveće kukavice ratova. Jedino ispravno bi bilo da njemu, svim ostalim ratnim zločincima i onima koji ih veličaju, ne dajemo prostor da šire svoje bolesne ideje. Njihove izjave nisu vrijedne komentara. Veličanje zločinaca je krivično djelo – podvukao je Nikšić.

Ovo je, kako je rekao, samo još jedan dokaz da kao društvo trebamo ojačati u spoznaji da se moramo ograditi od svih zločinaca. Nažalost, smatra on, u BiH je mali broj onih koji su spremni suočiti se sa zločinima u sopstvenim redovima.

-Bosni i Hercegovini treba sistematičan pristup u njegovanju kulture sjećanja, educiranje o uzrocima i posljedicama ratnih zločina i kompenzacija za žrtve, u mjeri u kojo je ona uopće moguća. Kultura populizma i verbalnog patriotizma koji počinje i završava na riječima ne pomaže. Istinski patriotizam je rad na jačanju države i njenih institucija, protiv kojih su se ratni zločinci borili. Trebamo raditi na razvijanju svijesti da su zločinci svojim djelima zlo nanosili svima, prije svega samim žrtvama, koje zaslužuju naše vječno sjećanje, ali dugoročno i onim na koje su se u činjenju zla pozivali – naglasio je premijer Nikšić.

Na svom zvaničnom Facebook profilu, poručio da moramo graditi Bosnu i Hercegovinu u kojoj nijedan zločinac nije dobrodošao niti slavljen, u kojoj samo svakoj žrtvi pripada sjećanje i počast.

-Koristim ovu priliku da kao čovjek, suprug, otac, djed, pa na kraju i kao političar uputim apel svim pravosudnim institucijama da što prije završe procesuiranje osoba optuženih za ratni zločin, posebno onih koji su odgovorni za smrt naše djece. Izricanjem presuda za svaki zločin uspostavili bismo jače temelje za vraćanje povjerenja i za bolju zajedničku budućnost. Nijedan zločin nema opravdanje, nijedna presuda ne smije biti negirana, nijedna žrtva zaboravljena – zaključio je premijer FBiH.

(TIP/Izvor: Fena)