Komšić: Sve što je do sada urađeno na eliminaciji zla nije dalo rezultat

Nakon što je u javnosti objavljen snimak na kojem ratni zločinac Dario Kordić, odgovoran za ubistva Bošnjaka u Ahmićima, govori kako bi ponovio sve što je uradio u ratu, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je da ova njegova izjava govori o tome da sve što je do sada urađeno na eliminaciji zla nije dalo rezultat.

– Iako više nema niti JNA, niti predsjednika Srbije i Hrvatske Slobodana Milosevića i Franje Tuđmana, zatvoren je Dretelj, Heliodrom i Omarska, nema neprijateljskih vojnih jedinica na granicama BiH, a nema ih ni u BiH, gotovo sve je ostalo isto u smislu odnosa i planova. Isti planovi, iste prijetnje, iste izjave, isto ponašanje međunarodne zajednice, isti naivci u Sarajevu – kazao je Komšić.

Ističe u saopćenju za javnost da tome nije pomogao niti Washingtonski sporazum, niti Daytonski, nije pomogao Haag ni njegova tužilaštva i sudovi jer su zločinci spremni da ponove svoje zločine u ime svojih naroda, ideja, velikodržavnih planova, u ime samog zla.

– Milioni i milioni dolara, KM, eura, potrošeni su na instaliranje ‘lažne političke korektnosti’, na nove ‘Yutele’, potrošenih na ‘kulturu zatvaranja očiju i prešučivanja istine’, s nadom da će se sve samo od sebe riješiti. Ništa nije dalo rezultata – kaže Komšić.

Napominje da bi Kordić i drugi sve uradili ponovo i vrijeme potrošili na isti način, ali i dalje ne postoji razumijevanje u čemu je zapravo suština problema.

– Sve dok ovakvi ljudi bivaju slavljeni kao rehabilitirani nacionalni heroji, ne više od samog Čovića, HDZ-a, Bradare, Vlaisavljević, nego i od ‘običnog’ puka (isto vazi za sve ostale zločince i sve ostale pučane), moramo se pomiriti s tim da je zlo među nama. Sve što je do sada urađeno na eliminaciji tog zla, nije dalo rezultat. Ili ga možda nismo ni tražili, lažući i sebe i druge – naveo je Komšić u saopćenju.

Kordića je Haški tribunal osudio na 25 godina zatvora zbog ratnih zločina, uključujući i onaj u selu Ahmići, kada su jedinice HVO-a pod njegovom komandom ubile 116 civila, među kojima je bilo i 11 djece.

(TIP/Izvor: Fena)