Počeo Kongres SDP-a: Denis Bećirović i Irfan Čengić se nisu pojavili

Lider Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić izjavio je danas novinarima u Sarajevu, pred početak Kongresa te stranke, da neće biti izmjena stranačkog statuta u smislu povećanja broja mandata predsjedniku SDP-a, a i da ih bude, on se ne namjerava opet kandidovati.

Trebalo bi da on preda mandat i da se posveti radu federalnog premijera, što je njegova aktuelna dužnost, naglasio je.

– Međutim, moram reći da sam već značajan period izložen, neću reći pritiscima jer je riječ o mojim drugaricama i drugovima koji su uvijek bili uz mene kad je bilo najteže u SDP-u i u vrijeme kad nije bilo baš lagodno biti u opoziciji te su insistirali da mandat bude produžen i uvedena promjena u stranačkom statutu; vrlo je vjerovatno da će oni predložiti prolongiranje izbora u SDP-u do iza lokalnih izbora. Njihova procjena je da je u ovom trenutku važnije ono što smo preuzeli kao obaveze; da radimo na jačanju države, državnih institucija, izvršavanju svojih predizbornih obećanja, nego da narednih pola godine potrošimo na izbornu kampanju unutar SDP-a, lobiranje, stvaranje pretpostavki ko će biti predsjednik, da se bavimo sami sobom umjesto onim što je pred nama – kazao je Nikšić.

Budući da je SDP njegova porodica, dodao je, smatra da nema pravo okrenuti leđa i oglušiti se o te molbe mada nikoga nije zvao, molio i sugerisao kako će glasati na Kongresu jer želi da odluka bude isključivo po volji delegata.

– Ja sam imao puna dva mandata; imao sam jedan mandat od par mjeseci – neki će se sjetiti, nakon kongresa 2015. godine, kada je izmijenjen Statut i odlučeno da se predsjednik bira po principu jedan član – jedan glas na izborima i da ti izbori moraju podrazumijevati kampanju koja će omogućiti svim kandidatima da posjete sve organizacije i da se moraju organizovati javne rasprave kad je riječ o izboru predsjednika SDP-a. To su sad sve razlozi koji govore u prilog da ne idemo u to. Dakle, Kongres može odlučiti šta hoće, a ja sam rekao da ne pristajem na taj vid promjene Statuta, ako delegati danas procijene da treba prolongirati izbore u SDP-u za dvije godine, onda je to nešto drugo, to nije izmjena Statuta – rekao je Nikšić odgovarajući na novinarska pitanja uoči Kongresa.

Nije želio odgovoriti koga bi želio vidjeti kao nasljednika na mjestu stranačkog lidera jer smatra da u ovom trenutku nema smisla govoriti o tome već kad dođe vrijeme.

Upitan šta smatra njegovim najvećim greškama na poziciji stranačkog lidera, odgovorio je da su to kadrovi, odnosno loše procjene o nekim kadrovskim postavljenjima.

Na opasku novinara da unutar stranke postoji nezadovoljstvo njegovom politikom kompromisa i s druge strane, kadrovskim rješenjima, kao i da neki ljudi poput Irfana Čengića neće biti na Kongresu, lider SDP-a je odgovorio: „Mislite li da je vrijedno da spominjem Irfana Čengića kao jednog u odnosu na 600 delegata koji će biti tu? Pa mislim da mi 90 posto ovih delegata još nije oprostilo Irfana Čengića kao kadrovske rješenje, ali nikome od njih nije palo na pamet da napada SDP, da napada mene; nisu se slagali, borili su se protiv toga, ali su bili SDP-ovci”.

– Svako od članova SDP-a ima pravo na stavove i mišljenje i boriti se za njih u organima stranke,  na Kongresu, a ne preko društvenih mreža i medija – dodao je.

Ponovio je da on preuzima odgovornost za postavljenje Irfana Čengića, što je jedino kadrovsko rješenje na koje je on (Nikšić) uticao sam.

– Najveći izazov SDP-a u aktuelnom kompleksnom političkom trenutku u BiH je izvršiti predizborna obećanja – rekao je Nikšić.

– Vidimo da Vijeće ministara BiH, u postojećim okolnostima, pravi značajnije iskorake u odnosu na prethodni saziv. Nama je važno da i ova Vlada pokaže razliku. U ovom trenutku, smatram da, ako uspijemo napraviti  reformu o kojoj svi pričaju a niko je nije doveo  do kraja – fiskalnu reformu, smanjenje doprinosa, zakon o porezu na dohodak; ako riješimo pitanje zakona posredovanja u zapošljavanju, minimalne plate – smatram da smo napravili ogroman iskorak – rekao je između ostalog Nermin Nikšić, lider SDP-a i aktuelni premijer Federacije BiH.

Po njegovim daljnjim navodima, investicioni ciklusi moraju biti nastavljeni, okončani ili otvoreni novi kad je riječ o izgradnji Koridora Vc, autoputa Brčko – Orašje – Tuzla, brze ceste Doboj  – Tuzla – Zvornik ili čak možda čak i autoceste, o čemu se također govori, zatim elektrifikacije željeznice itd.

– Trenutno je za SDP, kao stranku prethodnicu ovim procesima, najbitnije da izvrši sva predizborna obećanja – zaključio je Nikšić.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: F.Z./N1)