Korupcija cvjeta u BiH, a optužnica nigdje

U Bosni i Hercegovini korupcija cvjeta. I pored toga, u prošloj godini nije potvrđena nijedna optužnica. Pravosuđe ne radi, jer je u raljama politike. Institucije moraju preuzeti odgovornost za rješavanje ove situacije u interesu uspostavljanja vladavine prava, poručuje nevladin sektor.

Tužilaštva u našoj zemlji u prošlog godini podigla su 205 optužnica za korupciju. 158 u Federaciji BiH, gdje prednjače Kanton Sarajevo i Unskosanski kanton, i 31 u Republici Srpskoj. Od 17 optužnica za visoku korupciju ni jedna nije potvrđena. Zanimljivo, u pojedinim kantonima korupcije nije bilo.

“Imamo kantone koji nemaju optužnica za korupciju, kao što je Zapadnohercegovački, Srednjobosanski kanton i slično, tamo kao da nema korupcije. U suštini samo je pitanje pod čijom su kontrolom ta tužilaštva. Kada gledamo predmete da se pokreću, pokreću se samo iz tih razloga. Ili je osveta protiv bivše vlasti, ili obračun sa političkim protivnicima”, kaže Ivana Korajlić iz Transparensi Internešnala BiH.

Pravosuđe u BiH pretežno rješava sitne slučajeve, dok velike korupcijske afere prolaze bez kazni. Posebno zabrinjava što se u isto vrijeme povećava broj naredbi o nesprovođenju istrage, pa je tako 60 odsto prijava odbačeno.

“Bez obzira na to što je došlo do povećanja optužnica sa 6 na 17 za visoku korupciju, kad to podijelite na cijelu BiH vidite da nije došlo do značajnog napretka, iako će nas iz paravosuđa ubjeđivati da je došlo. Ono što nama treba je drastičan porast i puno brže procesuiranje”, navodi urednik BIRN-a Semir Mujkić.

Građani BiH skeptični su prema radu bh.pravosuđa. Svjesni su činjenice da se korupcija uvukla u sve pore bh. društva. To potvrđuje i američka crna liste na kojoj su zbog korupcije političke i pravosudne elite.

“Mladi u javnoj upravi ne mogu doći do posla bez veza, bez plaćanja radnog mjesta. Sporan je kvalitet javnih usluga zbog korupcije koja izjeda javne usluge”, smatra Damjan Ožegović iz Transparensi Internešnela BiH.

Građani prijavljuju korupciju a političari blokiraju važne antikorupcijske zakone, poput Zakona o sprječavanju sukoba interesa i izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, koji još nisu usvojeni u državnom Parlamentu.

“Ozbiljan ulazak u istraživanje pljačke narodnog novca i u brojne afere, mislim da bi to dalo dobar efekat. Mnogi ljudi bi ostali, mnogi bi se vratili”, stava je šef Kluba PDP-a u NSRS Igor Crnadak.

“Jako mnogo javnog novca odlazi gdje ne treba, to mislim da ne treba nikome posebno dokazivati nažalost”, navodi bivši veleposlanik BiH u Australiji i na Novom Zelandu Mirza Hajrić.

Više od deceniju BiH se nalazi u padu prema svim relevantnim indeksima koji rangiraju vladavinu prava, borbu protiv korupcije i upravljanje. I posljednji izvještaj Evropske komisije konstatuje pogoršanje stanja i zarobljenost države.

(TIP/Izvor: bhrt.ba/foto: Ilustracija)