Bećirović traži izdvajanje interventnih sredstava za Teočak

Općinski štab Civilne zaštite Teočak, nakon nezapamćenog nevremena koje je u četvrtak uvečer pogodilo područje te općine, proglasilo je stanje prirodne nesreće.

Vodena bujica je nosila sve pred sobom, a najteže stanje bilo je u mjesnoj zajednici Sniježnica.

U trenutku nevremena jedan od mještana se s automobilom našao usred bujice, ali je na sreću prošao bez povreda.

-Jaka kiša između 21.30 i 22 sata izazvala je bujične vode koje su nanijele velike materijalne štete u Teočaku. Radi se o zapadnom području Teočaka, mjesne zajednice Sniježnica, Centar, Jasikovac. Prekinuta je putna komunikacija Sapna – Teočak. Direktno je ugroženo mezarje. Još se ne zna tačno broj stambenih objekata koji su poplavljeni. Ljudski životi nisu ugroženi – izjavio je pomoćnik načelnika za Civilne zaštite Amir Šabačkić.

Štete će tek da se zbrajaju, a stanovnici spomenutih naselja u nevjerici i očaju od jutros gledaju katastrofalne posljedice nezapamćenog nevremena u ovom kraju.

Bećirović traži izdvajanje interventnih sredstava

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović uputio je u proceduru zahtjev za održavanje vanredne sjednice Predsjedništva BiH na kojoj bi se iz budžetskih rezervi Vijeća ministara BiH izdvojila početna interventna sredstva za sanaciju šteta izazvanih olujnim nevremenom u naselju Sniježnica, na području Općine Teočak.

– Imajući u vidu ogromne materijalne štete nastale na području Općine Teočak izazvane snažnim olujnim nevremenom, nužno je da Vijeće ministara BiH hitno odobri početna interventna sredstva iz Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu u iznosu od 100.000 KM za Općinu Teočak, a sa ciljem pomoći u sanaciji nastalih šteta – navedeno je u zahtjevu.

Bećirović je predložio da Predsjedništvo BiH na svojoj sjednici zaduži Vijeće ministara BiH da izdvoji početna interventna sredstva, a zahtjev za sjednicu uputio je predsjedavajućoj i članu Predsjedništva BiH, Željki Cvijanović i Željku Komšiću, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH.

Vezano: Video: Bujice u Teočaku, voda nosila vozila

(TIP/Foto: Radio Glas Drine)