Predstavnici zemalja zapadnog Balkana razmatraju akcioni plan za upravljanje migracijama

Predstavnici vlada zemalja zapadnog Balkana, Evropske unije, Ujedinjenih nacija i Međunarodne organizacije za migracije (IOM) okupili su se na trećem izdanju konferencije “Sarajevski dijalog o migracijama”, koja je otvorena danas na Jahorini pod radnim nazivom “Unapređenje Skopske deklaracije o održivom upravljanju migracijama na zapadnom Balkanu”.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić poručio je u uvodnom obraćanju da je regija opterećena političkim i sigurnosnim izazovima koje migracije nose sa sobom.

– Paradoksalno je da se zapadnom Balkanu odužio i otegao put ka jedinstvenom tržištu, slobodi kretanja i uopšte integraciji u EU, ali se u isto vrijeme od nas očekuje da budemo na visini zadatka kad je u pitanju sigurnost te unije – rekao je Nešić.

Konferencija ima za cilj da definiše akcioni plan za implementaciju obaveza iz Skopske deklaracije usvojene na Ministarskoj konferenciji o održivom upravljanju migracijama na zapadnom Balkanu u novembru 2022.

To se odnosi na rješavanje problema krijumčarenja migranata i trgovine ljudima, povećanje pristupa alternativnim putevima za migrante u dugotrajnoj tranzitnoj situaciji i radu na holističkom pristupu upravljanja povratkom.

Domaćini dvodnevne konferencije su Ministarstvo sigurnosti BiH i Švedsko predsjedavanje Vijećem Evropske unije, uz podršku Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

(TIP/Izvor: Fena/Foto: Muhamed Hadžibegić)