Limoncello cheesecake: Brzi recept za finu tortu od sira koja se ne peče
Limoncello je italijanski liker od limuna koji se pije samostalno ili u koktelima, a može biti i sjajan dodatak kolačima. Njegove citrusne note posebno će se dobro sljubiti s američkim slastičarskim klasikom – finom tortom od sira.
Donosimo vam recept za najjednostavniji cheesecake za koji ne morate paliti rernu. Lako se priprema kod kuće, a najteži korak u ovom receptu je čekanje da se torta ohladi u frižideru i bude spremna za serviranje.
Sastojci za podlogu:
- 300 g smrvljenih čajnih keksa
- 150 g rastopljenog maslaca
Sastojci za nadjev:
- 650 g sirnog namaza
- 300 ml vrhnja za šlag
- 125 ml limoncella
- 100 g šećera u prahu
- 2 limuna
Sastojci za preljev:
- 200 g bijele čokolade
- žuta boja za kolače po želji
Priprema cheesecakea s limoncellom:
Kako prenosi Punkufer, smrvite kekse u sjeckalici povrća ili ručno. Pomiješajte s rastopljenim maslacem pa dobivenu smjesu utisnite u okrugli kalup za torte. Stavite u frižider da se stisne na nekoliko sati. U mikseru pomiješajte sirni namaz i šećer u prahu dok ne dobijete jednoličnu glatku smjesu. Ubacite svježe iscijeđeni sok jednog limuna i koricu dva organska limuna. U sirnu smjesu postupno dodajte jednu po jednu kašiku limoncella dok ne potrošite sve sastojke. U zasebnoj zdjeli istucite vrhnje u šlag pa ga pažljivo umiješajte u sirnu smjesu. Dobivenu kremu premažite preko podloge i vratite u frižider na pet do šest sati ili preko noći. Prije posluživanja cheesecakea rastopite bijelu čokoladu i po želji pomiješajte sa žutom bojom za kolače pa prelijte preko vrha torta. Ukrasite s citrusnim voćem po želji. Prijatno!
(TIP/Foto: Shutterstock)
Puši k., krme.