Smrtonosni srčani udari češći su ponedjeljkom, pokazalo je istraživanje

Čini se da su ponedjeljci loši za srce, pokazalo je novo istraživanje britanske zaklade za srce. Najopasniji tip srčanog udara, infarkt miokarda s elevacijom ST-segmenta ili skraćeno STEMI, vjerojatnije će se dogoditi u ponedjeljak nego u bilo koji drugi dan u tjednu.

“Sad moramo otkriti što je to u određenim danima u tjednu što ih čini vjerojatnijima. To bi moglo pomoći liječnicima da bolje razumiju ovo smrtonosno stanje kako bi mogli spasiti više života u budućnosti”, rekao je Sir Nilesh Samani, medicinski direktor British Heart Foundationa.

Postoje neki dokazi da je povećanje broja STEMI srčanih udara povezano s hormonima stresa, tvrde stručnjaci, prenosi Index.hr.

“Pretpostavka je da se to događa zbog stresa uzrokovanog povratkom na posao. Povećani stres dovodi do porasta razine hormona stresa kortizola, što je povezano s većim rizikom od srčanog udara”, kaže kardiolog Jack Laffan za Daily Mail.

STEMI nastaje kada je jedna od arterija koje krvlju opskrbljuju srčani mišić blokirana, prema klinici Cleveland. Zbog te blokade srčani mišić počinje odumirati, a oslabljeno srce ne može pumpati krv u ostatak tijela.

STEMI se obično liječi hitnom angioplastikom, postupkom kojim se ponovno otvaraju začepljene arterije. Oko 38% ljudi koji posjete hitnu pomoć sa začepljenjem arterija srca ima dijagnosticiran STEMI.

Ova nova studija, predstavljena na konferenciji British Cardiovascular Society u Manchesteru, još je jedna u nizu istraživanja o vremenu i uzrocima srčanih udara. Studija iz 2005. pokazala je da su srčani udari na Plavi ponedjeljak, najdepresivniji dan u godini, češći kod muškaraca i da su povezani s konzumacijom alkohola.

“Znamo da se srčani udari češće javljaju zimi i u ranim jutarnjim satima. Isti učinak vidljiv je u stopi moždanih udara. Prethodne studije također su pokazale veću stopu srčanih udara u danima nakon pomicanja kazaljki prema naprijed za ljetno računanje vremena”, dodao je Laffan.

“Točan mehanizam ovih varijacija je nepoznat, ali pretpostavljamo da ima veze s time kako cirkadijalni ritam utječe na cirkulirajuće hormone koji mogu utjecati na srčani i moždani udar.”

(TIP/Foto:  Unsplash)