Počelo kantonalno školsko sportsko takmičenje

Ministar za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona Damir Gazdić otvorio je ovogodišnje kantonalno školsko sportsko takmičenje. Riječ je o takmičenju poznatijem kao Male olimpijske igre na području Tuzlanskog kantona koje je organizovao Školski sportski savez TK  u  saradnji sa Sportskim savezom TK i uz koordinaciju resornog ministarstva. Takmičenja za učenike osnovnih i srednjih škola TK za školsku 2022/2023 godinu iako se odvijaju na sam kraj nastavne godine, prema riječima ministra Gazdića, važna su jer se ne gubi kontinuitet.

„Ono što je bitno je da smo mi odblokirali ovaj proces realizacije takmičenja i kroz ovu odluku o sportu mi smo po prvi put  reaktivirali rad Školskog sportskog saveza TK gdje smo predvidjeli iznos do 10.000 KM. Nismo izgubili kontinuitet u takmičenju ove godine i evo nastavljamo sa radom i aktivnostima i nadamo se uspješnim rezultatima sa ciljem što više učenika u sportu“, rekao je ministar Gazdić.

Mada je Školski sportski savez TK osnovan još 2012. godine tek je ove uz podršku resornih ministarstava načinjen iskorak te su izdvojena i sredstva za njegovo funkcionisanje.

„U narednom periodu planiramo da napravimo svoju infrastrukturu po svim opštinama kako bi Školski sportski savez mogao da funkcioniše u pravom smislu. Ove godine smo zatražili pomoć Sportskog saveza TK, kojemu se zahvaljujemo na organizaciji ovog takmičenja kao i direktorima škola koji su nam ustupili svoje prostore za organizaciju takmičenja“, kazao je predsjednik Školskog sportskog saveza Tuzlanskog kantona Sanel Zaketović.

Razvoj sporta i učešće što većeg broja mladih u školskim sportskim aktivnostima izuzetno je važna komponenta, naglašavaju iz resornog ministarstva. U narednom periodu očekuje se i javni poziv za stipendiranje aktivnih i nadarenih učenika u sportu za što je Vlada TK predvidjela iznos od 110.000 KM.

(TIP)