Video/Foto: Našao raj na zemlji, nacrtao kartu i podijelio je s curom. Brzo je sve bilo uništeno

COSTAS CHRIST je 1979. godine, kada je imao tek dvadesetak godina, posjetio Koh Phangan na Tajlandu. Nagovorio je ribara da ga odvede na tajno mjesto. Ondje je ostao nekoliko tjedana tragajući za avanturama. Sada je progovorio kako se osjeća krivim što je informaciju o postojanju tajnog raja na zemlji podijelio s ostatkom svijeta jer je to dovelo do gomilanja smeća na nekadašnjoj tajnoj lokaciji, na koju su išli samo lokalci.

“Nakon nekoliko sati hodanja uz obalu i probijanja kroz grmlje prolazio sam uz ribarske kolibe i naišao na plažu Hat Rin. Mislio sam da sam pronašao raj. Odsjeo sam kod tajlandskog para Somboon i Chom u improviziranoj kolibi. Bio sam prvi zapadni turist kojeg su vidjeli”, rekao je.

Skrivena plaža postala je mjesto za tulume

U dokumentarcu The Last Tourist, koji govori o problemima masovnog turizma, Costas je rekao da je podijelio lokaciju plaže sa svojom djevojkom, što se ispostavilo kao velika greška. Nju je upoznao u Bangkoku, zajedno su posjetili Koh Phangan i odsjeli kod Somboona i Choma. Costas je nacrtao kartu za dolazak na skrivenu plažu, a kad je prekinuo s djevojkom, više nije vidio ni nju ni kartu.

Za njegovo tajno rajsko mjesto brzo se pročulo. Ribarske kolibe postale su barovi, a pješčane staze pretvorene su u asfaltirane ceste. Kad se nakon dvije godine vratio na to mjesto, lokalci koji su ga ugostili bili su izbačeni iz svog doma. No najgore je tek došlo – na tom mjestu pokrenuti su tulumi pod nazivom Full Moon Party, na koje su dolazile tisuće turista.

Šokirali ga partyji i smeće na plaži

Nije bio potpuno svjestan što je napravio dok nije 1993. vidio članak u New York Timesu. “Vidio sam fotografiju plaže na kojoj su bili techno partyji. Bilo je potpuno izvan kontrole, gomile smeća, ubijalo me to. U odnosu na 14 godina ranije, mjesto je bilo uništeno”, rekao je Costas.

Costas osjeća odgovornost zbog otkrivanja plaže Hat Rin cijelom svijetu te je postao zagovornik odgovornog putovanja. Pomogao je uspostaviti UN-ove kriterije održivog turizma.

“Nije cilj zaustaviti putovanja, već da ona budu ispravna. Postoji razlika između promjene i uništenja. Nažalost, svjetski turizam više je negativan nego pozitivan za lokalno stanovništvo i planet. Ono što mi daje nadu je da sada postoji jasan način i bolje razumijevanje o tome kako turizam učiniti pozitivnom silom koja može pomoći u očuvanju prirode, ublažiti siromaštvo i zaštititi kulturnu baštinu”, rekao je.

Njegova priča slična je onoj u filmu The Beach iz 2000. Film je izazvao veliku ekološku štetu jer su milijuni ljudi pohrlili vidjeti filmski set, prenosi Index.hr.

(TIP/Foto:Screenshot: YouTube)