Foto: Prvonagrađeni učenici Osnovne škole “Jala” na prijemu kod gradonačelnika Lugavića

Gradonačelnik Grada Tuzle, Zijad Lugavić, danas je primio učenike Osnovne škole “Jala” koji su se, u okviru CIVITAS projekta “Ja građanin”, izborili za učešće u programu Finalne smotre pobjednika, kao predstavnici Tuzlanskog kantona u kategoriji osnovnih škola. Učenici sedmih i osmih razreda Osnovne škole “Jala” su u okviru projekta  “Ja građanin” istraživali  alternativne mjere za razvoj eko-kulture grada. Njihov rad je proglašen za pobjednički prvo na gradskom, a zatim i na kantonalnom takmičenju, u kojem su se takmičile 42 osnovne škole.

Ova uspješna ekipa učenika i njihova mentorica, Anđelina Sulejmanović, istakli su se istraživanjima i inovativnim pristupom u razvoju eko-kulture grada, kao i inicijativama koje su poduzeli kako bi se edukovao što veći broj učenika, a samim tim i njihovi roditelji o pravilnom načinu odlaganja otpada. Njihov uspjeh na takmičenjima svjedoči o njihovoj predanosti i stručnosti, koju su danas pokazali i tokom sastanka sa gradonačelnikom Lugavićem.

Gradonačelnik Lugavić pružajući podršku učenicima, čestitao im je na postignutom uspjehu te je kazao: ”Ponosan sam što imamo ovako pametnu djecu, koja znaju zrelo razmišljati, uvidjeli ste probleme i imate konkretna rješenja, Gradska uprava vam je uvijek otvorena”. Također, naglasio je važnost ekologije i održivog razvoja te istakao da će Grad podržati daljnje napore učenika i škole u razvoju i promociji eko-kulture grada.

(TIP)