Foto: Gradonačelnik Lugavić učestvovao u obilježavanju 30 godina Udruženja Italijana “Rino Zandonai” i Dana Republike Italije

U Ateljeu “Ismet Mujezinović” u Tuzli, jučer je svečano obilježena 30. godišnjica rada Udruženja Italijana „Rino Zandonai“ i 2. juni – Dan Republike Italije. Ovim povodom, otvorena je izložba skulptura umjetnika Leonarda Lebeničnika, Tuzlaka koji živi i radi u Italiji.

Na svečanosti su upriličena prigodna obraćanja ambasadora Republike Italije,NJ. E. Marco di Ruzza, ministra Sevlida Hurtića, gradonačelnika Zijada Lugavića, te predstavnika Vlade Tuzlanskog kantona, delegacija iz Italije, kao i predsjednika Udruženja Tihomira Knežičeka.

“Grad Tuzla poznat je po zajedničkom životu i za to su podjednako zalužni svi naši građani i građanke, bez obzira na porijeklo. Naši sugrađani i sugrađanke italijanskog porijekla su oduvijek bili dobro prihvaćeni, integrisani u našu zajednicu i obavljali su i obavljaju važne profesije i funkcije. Zahvaljujući Udruženju građana italijanskog porijekla „Rino Zandonai“ i agilnom predsjedniku Udruženja Tihomiru Knežičeku, imamo čitav niz manifestacija kojima se afirmiše italijanski jezik i kultura. Izložba skulptura autora Leonarda Lebeničnika odlična je prilika da se građanke i građani Tuzle upoznaju sa umjetničkim dostignućima Tuzlaka koji godinama radi i djeluje u Italiji˝, izjavio je Lugavić.

Prema njegovim riječima, veliko je zadovoljstvo vidjeti umjetnička dostignuća Lebeničnika koji iza sebe ima veliki broj samostalnih izložbi u Italiji, a ovo je prvi put da izlaže u Tuzli, u svom rodnom gradu.

˝Kako je to umjetnik sam rekao, izložba u Tuzli je njegova životna želja, i evo, zahvaljujući velikom broju učesnika u pripremi izložbe, njemu se želja ispunila, a grad Tuzla je dobio kulturni događaj vrijedan svake pažnje. Pored autora, kojem smo zahvalni na ideji i želji da izlaže u našem gradu, zahvalnost za realizaciju izložbe dugujemo Ambasadi Republike Italije u Bosni i Hercegovini i Udruženju građana italijanskog porijekla „Rino Zandonai“, koji su veoma aktivni na promociji italijanske kulture i tradicije u našem grdau, ali i promociji naše kulture i tradicije u Italiji. Grad Tuzla je domaćin izložbe, daje doprinos realizaciji izložbe i u tom pogledu želim da istaknem naše zadovoljstvo što možemo ugostiti autora ove vrijedne izložbe koja će tokom juna i jula 2023. godine biti postavljena u prostoru JU Centar za kulturu Tuzla”, kazao je gradonačelnik Tuzle.

Na svečanosti su dodjeljene zahvalnice osobama i institucijama koje su na određen način doprinijele uspješnosti rada Udruženja, uz prigodan kulturno-umjetnički program.

(TIP)