Bolji od sladoleda? Recept za neodoljivi ledeni cheesecake

Ledeni cheesecake ljetna je poslastica, idealna ako želite uživati u osvježavajućem desertu ili ga pripremiti unaprijed. U zamrzivaču može stajati i do tri mjeseca.

Nadjev slobodno prilagodite ukusu; to može biti šumsko voće, kompot od višanja, umak od karamele – mogućnosti su (bez)brojne. Želite li izbjeći gluten, potražite kekse koje ga ne sadrže i upotrijebite ih.

Sastojci za ledeni cheesecake:

Podloga:

  • 200 g keksa
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 60 g maslaca

Krema:

  • 240 ml punomasnog vrhnja za šlag
  • 450 g kremastog sira
  • 120 ml punomasnog kiselog vrhnja
  • 120 g šećera u prahu
  • 2 kašikice ekstrakta vanilije
  • 1 kašika limunova soka
  • ½ kašikice soli

Priprema ledenog cheesecakea:

Izmiksajte kekse u mrvice ili ih stavite u plastičnu vrećicu pa istucite batom ili prođite nekoliko puta valjkom. Dodajte šećer i otopljeni maslac pa promiješajte da se sjedini. Kako navodi Punkufer, čvrsto utisnite mrvice u kalup od 22 cm. Stavite u zamrzivač na 15 minuta da se ohladi. Izmiksajte vrhnje u šlag pa stavite na stranu. Krem sir izmiješajte sa šećerom u prahu, soli, ekstraktom vanilije i limunovim sokom. Lopaticom dodajte šlag u smjesu sa sirom. Ako želite, u ovom trenutku možete dodati i druge sastojke, poput voćnih pirea ili umaka. Smjesu prelijte preko ohlađene kore. Nekoliko puta udarite kalupom o radnu plohu da se smjesa slegne i lopaticom je poravnajte. Kolač stavite u zamrzivač preko noći. Prije posluživanja ostavite cheesecake 5 minuta na sobnoj temperaturi pa nožem koji ste namočili u vruću vodu prijeđite oko kolača i prema želji ukrasite voćem, kompotom, sirupima…

(TIP/Izvor: Punkufer.hr/Foto: Tina Guina on Unsplash / Ilustracija)

  1. Bravo, Safere ! Sa uvoznom strujom, uz njeme cijene, slijedi zatvaranje mnogih proizvodnih kompanija i ... " etnicko ciscenje*.