Tuzla: 14. Dani BHAAAS-a, više od 800 predavača iz svijeta

Četverodnevna naučna konferencija Dani BHAAAS-a u BiH počela je u Tuzli i okupila domaće i međunarodne stručnjake s ciljem razmjene znanja i jačanja veza BiH i dijaspore.

Jednu od najvećih naučnih konferencija u regiji već 14. put zaredom organizuje Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS) uz višegodišnju podršku Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine. Na današnjoj konferenciji za medije, na kojoj je ozvaničen početak Dana u Tuzli, ministar Sevlid Hurtić istakao je opredijeljenost da se ta bezrezervna podrška nastavi i u budućnosti.

“Mi već duže vrijeme podržavamo BHAAAS jer znamo da na taj način dugoročno ulažemo u našu budućnost”, kazao je Hurtić i najavio da će ove godine u okviru misije transfera znanja u četiri klinička centra biti organizovane edukacije eminentnih stručnjaka te da je ključ u kontinuiranoj saradnji.

Predsjednik BHAAAS-a dr. Amer Smajkić iznio je impresivne brojke koje prate ovo izdanje konferencije i koje svjedoče da interes struke i javnosti raste.

“Veliki broj stručnjaka iz cijelog svijeta se okuplja ovih dana u Tuzli. Program je izuzetno bogat i ima 25 simpozija i izniman broj radionica, panela, okruglih stolova i izložbi. Ove godine imamo i rekordan broj registrovanih posjetilaca – njih 800. Svake godine dovedemo svijet i svjetska dešavanja u BiH, a sve ovo naši članovi rade volonterski. Fokus nam je na mladima i želimo da uče od najboljih. S tim ciljem pokrenuli smo i program BHAAAS mentorstva”, izjavio je prvi čovjek organizacije koja je okupila 254 predavača iz 13 zemalja.

Prof. dr. Maja Arslanagić-Kalajdžić je govorila o važnosti nauke i ove konferencije istakavši da naši stručnjaci dobijaju priliku da svoje radove publiciraju internacionalno, ali i da uz usko stručno-naučne oblasti, sesije koje BHAAAS organizuje govore o aktuelnim temama.

Voditelj odjela tehničkih i prirodnih nauka u BHAAAS-u dr. Zlatan Akšamija istakao je da ova organizacija stalno radi na proširenju saradnje i uključivanju što većeg broja studenata, te da je taj broj je iz godine u godinu sve veći. Osim toga, fokusiraju se na proširenje učešća prirodnih nauka uz tehničke, kao i na organizaciju interdisciplinarnih simpozija, odnosno novih formata.

Na kraju obraćanja voditelj odjela medicinskih nauka BHAAAS-a dr. Adnan Begović uputio je apel svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini da svoje napore usmjere u istom pravcu kako bi naša zemlja na najbolji način iskoristila neiscrpni potencijal, entuzijazam, snagu i volju stručnjaka porijeklom iz BiH.

Program 14. Dana BHAAAS-a dostupan je na web stranici: https://bhaaas.org/tuzla-2023/.

(TIP)