Nazivaju ih “šljamom”: Kako je Vučićev režim započeo lov na poznate glumce

Uporedo sa pokretanjem najvećih protesta od 5. oktobra, vlast je krenula u otvorene napade na glumce koji su podržali protest „Srbija protiv nasilja“. Targetira ih, proteruje iz države, navodno prebrojava honorare i spočitava da su dvolični jer kritikuju vlast zbog koje dobijaju više novca nego ikada. Zbog toga su glumci krenuli u odbranu svoje profesije, dok će Svetlana Bojković i Dragan Bjelogrlić govoriti na u subotu na protestu.

Među prvima koji je otvoreno krenuo u „lov na vještice“ i progon glumaca bio je šef Izvršnog odbora SNS Darko Glišić, koji im je poslao poruku da „ukoliko im se ne sviđa država, mogu da odu u drugu“.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je da su glumci dvolični jer napadaju režim i vlast, a dobijaju nikad više novca, dok je poslanica SNS Nataša Jovanović bila još direktnija: nazvala ih je šljamom, na šta je opozicija burno reagovala u Skupštini prenosi Nova.rs.

Dio glumaca, koji je od starta podržao mirne proteste „Srbija protiv nasilja“ nakon ovakvih izjava dobio je novo pogonsko gorivo da izađe u šetnju i odbrani profesiju i dostojanstvo.

Gotovo svakovnedno stižu reakcije od glumaca koji brani sebe i svoje kolege jer je način komunikacije vlasti prema njima neprimjeren. Velike reakcije proizvela je i nedavna objava glumice Vesne Trivalić koja je poručila da hoda zbog svake izgovorene riječi Slobodana Negića, oca ubijene devojčiće u „Ribnikaru“. Hoda zbog nedužno stradalih u Mladenovcu, a korake pravi i zbog mladosti.

Foto: N1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zašto su glumci postali neprijatelji vlastima?

„Majka mi je glumica, otac mi je glumac, vjenčali su ih glumci, krstio me glumac. Muž mi je glumac, njegova ćerka je glumica, njena mama je glumica, predajem budućim glumcima, i da zanemarim sve to, kao pozorišni reditelj kome su dakle glumci prvi i najvažniji saradnici, mogu da tvrdim da je rijetko neinteligentna odluka glumce pljuvati. Jer kad se glumci ujedine, a uvijek se ujedine kad je ugrožena (naša) profesija i bezbjednost, oni planine mogu da pomjere“, kaže za Novu Kralj.

Akcija države, pa reakcija glumaca u odbrani profesije i dostojanstva

U četvrtak uveče, glumci u Ateljeu 212 pročitali su pročitali proglas, gdje su naveli da se „zahuktava hajka koja nema pandana u istoriji srpskog pozorišta, filma i televizije“. Nakon otvorenog napada na glumačku profesiju, predstavnici ove grane umjetnosti odlučili su da se njihov glas još više čuje, pa će se na protestu „Srbija protiv nasilja“ obratiti Svetlana Ceca Bojković i Dragan Bjelogrlić.

(TIP/Izvor: Nova.rs)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.