Koalicija Pod lupom: Neprihvatljivo je da o izmjenama Izbornog zakona odlučuju tri osobe iz političkih stranaka

Koalicija “Pod lupom” reagovala je na najavljeni proces izmjena Izbornog zakona BiH, za koji je navedeno da će na njemu raditi tri političke stranke u vlasti na državnom nivou (HDZ BiH, SDP BiH i SNSD), smatrajući neprihvatljivim da taj proces bude sveden na dogovore tri političke stranke ili, još gore, tri osobe iz tih političkih stranaka.

U saopćenju se navodi da koalicija “Pod lupom” smatra da proces izmjena Izbornog zakona BiH mora uključivati širok krug zainteresovanih strana i započeti od prioriteta.

Najbolji način za to su, kako navode, intenzivan i inkluzivan institucionalni rad na implementaciji prioritetnih preporuka za bolje izbore u BiH. To se prije svega odnosi na implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koje se odnose na diskriminaciju kroz ograničavanje kandidovanja na izborima na osnovu etničke pripadnosti i prebivališta.

Podsjećaju da je od prve takve presude prošlo 14 godina, kao i na implementaciju preporuka Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), posebno onih koje adresiraju nezakonite pritiske na birače za koga da glasaju na izborima, navodi se u saopćenju.

Takođe, ocjenjuju da je potrebno hitno implementirati prioritetne preporuke Koalicije “Pod lupom” koje se odnose na elektronsku identifikaciju birača, skeniranje glasačkih listića, unos rezultata sa nivoa biračkih mjesta, reformu biračkih odbora i izricanje najstrožih sankcija za utvrđene nepravilnosti uz veći angažman policije i tužilaštava. Sve navedeno će doprinijeti sprečavanju dokazanih izbornih krađa i prevara za koje, još uvijek, izostaju pravovremene i adekvatne sankcije.

– Svaki glas na izborima je svetinja u demokratskim društvima, te mora biti zaštićen i odražavati stvarnu izbornu volju građana/ki oslobođenu bilo koje vrste pritisaka. Svaki dokaz da je to dovedeno u pitanje mora biti predmet najstrožih mogućih sankcija koje će biti odvraćajućeg karaktera. I svaka buduća izmjena Izbornog zakona BiH mora biti u smjeru sprečavanja izbornih krađa i prevara, jačanja demokratskih standarda i smanjenja prostora za korumpirane pojedince i političare – navodi se u saopćenju koalicije “Pod lupom”.

(TIP/Izvor: Fena)