Jačanje veza između Tuzle i Italije

U posjeti gradonačelniku Tuzle, dr. sc Zijadu Lugaviću, ambasador Italije, NJ. E. Marco di Ruzza,  istakao je  važnost saradnje između Italije i Bosne i Hercegovine, posebno u oblastima  kulture i privrede. Ova posjeta se dijelom odvijala i u kontekstu obilježavanja Dana Republike Italije, te je gradonačelnik Lugavić, u ime građanki i građana Tuzle,  ambasadoru čestitao ovaj značajni praznik za Italiju.

Tokom razgovora, ambasador di Ruzza i gradonačelnik Lugavić  su naglasili važnost daljeg jačanja veza između Tuzle i Italije, posebno u oblastima kulture i privrede. Grad Tuzla prepoznao je bogatu kulturnu baštinu Italije, te se redovno održavaju Dani italijanskog filma u Tuzli, a u saradnji sa Gradom Bolonjom nastao je Festival mladih Kaleidoskop, koji se ove godine održava 13. put. Izražena je želja za produbljivanjem saradnje između umjetničkih udruženja i ustanova kulture Tuzle i Italije, te se razgovaralo o mogućnostima zajedničkih projekata, izložbi i festivala, s ciljem nastavka promocije kulture i umjetnosti.

Pored toga, razgovaralo se o potencijalima za unapređenje privredne saradnje između Tuzle i Italije. Gradonačelnik Lugavić istakao  je da Tuzla već ima uspostavljene dobre odnose sa nekoliko gradova u Italiji te da postoji mogućnost daljeg razvoja i proširenja te saradnje. Razmatrane su mogućnosti za investicije i suradnju između privrednih subjekata oba područja.

Posjeta ambasadora Italije Tuzli predstavlja korak u jačanju saradnje u oblasti kulture i privrede s ciljem unapređenja kulturne razmjene, umjetnosti i ekonomskog razvoja.

(TIP)