Počeo Ljetni Univerzitet, brojni događaji do kraja juna

Od  01. do 30. juna u Tuzli se održava 28. Ljetnom Univerzitetu Tuzla – LJUT 2023 koji nosi naziv “Obrazovanje za održivi razvoj”.

Ljetni Univerzitet Tuzla je dugogodišnja tradicija koja okuplja studente, profesore i stručnjake iz različitih oblasti radi stvaranja inspirativnog i kreativnog okruženja za učenje i razmjenu znanja. Ove godine, fokusiran je na temu “Obrazovanje za održivi razvoj”, koja je od izuzetne važnosti u današnjem svijetu. Ceremonijalno otvaranje  LJUT –a 2023 održat će se 7.6.2023. godine.

Obrazovanje za održivi razvoj ima za cilj razvijanje svijesti o ekološkim, ekonomskim i socijalnim pitanjima, kako bi se osiguralo da naši studenti budu dobro pripremljeni za suočavanje s izazovima koje donosi budućnost. Kroz raznolike kurseve, radionice i predavanja, Ljetni Univerzitet Tuzla pružit će polaznicima mogućnost da prodube svoje znanje o održivom razvoju, ali i da razviju praktične vještine potrebne za rješavanje složenih problema koji nas okružuju.Tokom ovogodišnjeg LJUT-a, učesnici će imati priliku da se upoznaju s najnovijim istraživanjima i trendovima iz oblasti održivog razvoja.

Na rasporedu su predavanja vodećih stručnjaka iz različitih disciplina, panel diskusije, interaktivne radionice i terenske posjete koje će omogućiti polaznicima da se upuste u stvarne primjere održivih inicijativa, kazala je prorektorica za međuuniverzitetsku saradnju prof. dr. Vesna Bratovčić.

Univerzitet će ugostiti renomirane međunarodne stručnjake koji će podijeliti svoja iskustva i znanje sa studentima i učesnicima. Njihovo prisustvo će obogatiti program i pružiti inspiraciju za dalje istraživanje i angažman u oblasti održivog razvoja. Ljetni Univerzitet Tuzla ne samo da nudi edukaciju, već stvara i platformu za međunarodnu razmjenu ideja i umrežavanje. Ovaj događaj će omogućiti sudionicima da se povežu s istomišljenicima, uspostave nova partnerstva i otvore vrata za buduću saradnju.

Očekuje se da će ovogodišnji LJUT biti ne samo informativan, već i inspirativan za sve učesnike gdje će se steći nova znanja, stvoriti trajne veze i biti motivisani da postanu aktivni akteri u izgradnji održivog i prosperitetnog društva.

(TIP/Izvor: Fena)