Ostavke u banovićkom SDP-u

Nakon što je donesena odluka o razrješenju članova dosadašnje Uprave RMU Banovići radi gubitka povjerenja dioničara, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na  sjednici dala saglasnost za imenovanje tri nova vršioca dužnosti članova Uprave. Budući da su uvidjeli da je rudnik ponovo predat, kako tvrde, kadrovima Mirsada Kukića, koji je na američkoj crnoj listi, i Pokretu demokratske akcije, kompletno rukovodstvo banovićkog SDP-a najavilo je ostavke.

Nakon razrješenja članova dosadašnje Uprave Rudnika mrkog uglja Banovići, imenovana su tri nova člana koji će za sada obnašati te funkcije kao vršioci dužnosti. Tako je na poziciji v. d. direktora RMU Banovići  Rasim Dostović, dok je pozicija izvršnog direktora za tehničke poslove pripala Mirsadu Bečiću. Enes Šabanović dobio je funkciju vršioca dužnosti izvršnog direktora za kadrovske i pravne poslove. Odluka je ovo Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

„Upravljačka i rukovodna prava u Rudniku mrkog uglja daju se PDA-u Mirsada Kukića“, istakao je Kadrija Modrić, predsjednik OO SDP Banovići u ostavci.

Dvije pozicije izvršnih direktora trebale su pripasti SDP-u, ali općinska organizacija ove stranke nije željela predložiti kadrove. Zbog toga je Kadrija Modrić podnio ostavku, a prema najavama isto će učiniti i rukovodstvo banovićkog SDP-a. Svojim ostavkama žele podsjetiti da će rudnik ponovo u ruke čovjeku koji je  pravosnažno osuđivan zbog zloupotrebe položaja i ovlasti u Rudniku Banovići dok je obavljao funkciju direktora.

„Nije do nas. Iako podnosim ostavku na funkciju predsjednika, ništa drugo ne mogu biti po svom habitusu nego socijaldemokrata, ali moja borba je postala besmislena i ne želim da se valjam u blatu“, poručio je Modrić.

Vlada FBiH potvrdila je razrješenje dosadašnje uprave u kojoj su bili kadrovi SDA, a zamjenik premijera FBiH potcrtava da nije u pitanju dijeljenje pozicija.

„Bez dileme biće data saglasnot za razrješenje rukovodstva rudnika, tačnije shodno zakonskom rješenju Nadzornog odbora u drugoj fazi. Vlada Federacije BiH ne daje nijednoj političkoj stranci niti fizičkom licu nikakve pozicije“, izjavio je Vojin Mijatović, zamjenik premijera FBiH (SDP).

Važno je napomenuti da je na proteklim izborima PDA u Banovićima osvojila oko šest hiljada, dok je SDP ostao ispod hiljadu glasova.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Autor: Dino Durmić)