Rijeke u TK se povlače, u toku procjena štete

Na području Tuzlanskog kantona padavine su prestale, rijeke se povlače u korita, a na terenu su kantonalna i opštinske komisije koje utvrđuju štetu na poljoprivrednom zemljištu, objektima i infrastrukturi, rekao je  vršilac dužnosti direktora Kantonalne uprave civilne zaštite Zoran Jovanović.

Jovanović je ponovio da se kod Gračanice izlila rijeka Spreča i poplavila oko 30 hektara poljoprivrednog zemljišta zasijanog raznim kulturama.

“Hidroakumulacija Modrac trenutno ispušta oko 70 metara kubnih vode u sekundi, jer je dotok vode u akumulaciju prilično veliki zbog cijeđenja zemljišta”, rekao je Jovanović i pojasnio da ispuštanjem viška vode iz jezera puni korito Spreče i dolazi do povećanja nivoa ove rijeke.

On je napomenuo da je i dalje na snazi stanje prirodne nesreće u opštini Čelić i da se od opštinske komisije za procjenu štete očekuje izvještaj o šteti.

Jovanović je rekao da prijavljenih klizišta nije bilo, što ne znači da se neće pojaviti prilikom cijeđenja zasićenog zemljišta od velike količine padavina.

Prema njegovim riječima, sve glavne saobraćajnice na području Tuzlanskog kantona su prohodne.

“Kantonalna, gradske i opštinske civilne zaštite su i dalje u pripravnosti da bi u slučaju novih padavina mogle da odgovore zadacima u skladu sa svojim mogućnostima”, rekao je Jovanović.

Prethodnih dana područje Tuzlanskog kantona zahvatile su obilne padavine koje su prouzrokovale poplave na poljoprivrednom zemljištu, stambenim, pomoćnim i drugim objektima.

(TIP/Izvor: Srna/Foto: Facebook)

  1. Ovakva nam BHRT i ne treba. Pretpaltu samo plaćaju Bošnjaci, a trpe uvrede svaki dan. Voditelji i urednici su im…